Învățarea unei limbi străine nu este întotdeauna ușoară, așa că este foarte important să profiți de toate trucurile care pot accelera sau facilita procesul de acumulare de noi informații, iar una dintre măsurile pe care o aducem în discuție este cititul cu voce tare. Acest exercițiu simplu, dar extrem de util, poate fi folosit atât de copii, cât și de adulți, deoarece are un mare impact asupra dezvoltării lingvistice.

            Noam Chomsky, lingvist de origine americană, este de părere că prima limbă se învață vorbind și apoi citind, iar a doua limbă se învață citind și apoi vorbind. Cititul cu voce tare ne ajută să ne dezvoltăm simultan atât capacitatea de pronunție, cât și cea de a citi și a înțelege diferite texte. Pentru a învăța limba engleză, cea mai eficientă variantă este de a te înscrie la cursurile de limba engleză. Astfel, vei urma o programă structurată și vei avea mereu suportul unor traineri specializați. 

            Așadar, dacă ești gata să înveți o nouă limbă, cum ar fi engleza, nu ignora toate beneficiile cititului cu voce tare, între care:

  • Îmbunătățirea pronunției.
  • Dezvoltarea unui control mai bun al respirației (engleza necesită un control diferit al respirației față de alte limbi străine).
  • Învățarea structurilor gramaticale corecte.
  • Consolidarea vocabularului. 
  • Exersarea de fraze comune și noi.
  • Depășirea etapei de anxietate legată de vorbitul în limba engleză, foarte important mai ales pentru cei timizi. 

1. Alege textul cu lungimea potrivită

            Orice text poate fi citit cu voce tare în limba engleză, dar îți recomandăm să alegi, mai ales la început, subiecte care te interesează, care sunt ușoare sau pe care le cunoștii deja. Astfel, nu vei renunța din cauza dificultății prea mare a textului și vei putea trece la un nivel mai mare de dificultate pe măsură ce observi îmbunătățiri. 

            Un alt lucru important este lungimea textului. Nu contează dacă parcurgi un articol mic sau dacă începi un roman. Important este să-ți creezi o rutină și să te ții de ea. Cel mai important lucru este să o faci în fiecare zi și, încetul cu încetul, vei crește cantitatea de text și îți vei crește încrederea în tine.

            2. Alege corect tipul de text

Cititul cu voce tare în limba engleză nu este o prostie. De aceea, este foarte important să alegi un text bun – unul care să fie ușor de citit – și înainte de a începe e necesar să clarifici orice îndoieli pe care le poți avea cu privire la pronunție, ritm, intonație și semnificația cuvintelor necunoscute.

Cum poți clarifica pronunția unor cuvinte pe care nu le cunoști? Cel mai bine este să ceri ajutorul profesorului tău, asta, bineînțeles, dacă urmezi un curs de limba engleză. Dacă nu ai această posibilitate, poți apela la resursele online, cum ar fi motorul de căutare Google, care are încorporată funcția de redare fonică. 

            3. Nu te grăbi

            Nu este o cursă. Concentrează-te pe ceea ce spui și încearcă să înțelegi în timp ce citești. Repetă un cuvânt sau un fragment de câte ori este nevoie. Dacă te poți înregistra singur, este perfect. În acest fel, vei auzi unde greșești și apoi vei putea compara înregistrările pentru a vedea cum evoluezi din perspectiva pronunției. 

            Îți recomandăm să aloci aproximativ 15 – 20 de minute în fiecare zi pentru exersarea pronunției. Important este să te obișnuiești cu o rutină, iar pe măsură ce progresezi să poți trece la texte mai lungi și poate mai dificile. 

            4. Exersează în fața oglinzii

            Nu subestimați această metodă. Este minunat să-ți analizezi performanța, să-ți controlezi gesturile, vocea și, per ansamblu, să-ți îmbunătățești nivelul general de limba engleză prin simpla citire a textelor cu voce tare.

În varianta zilelor noastre, îti poți deschide o sesiune Zoom doar cu tine și exersezi. Dacă ai nevoie de ajutor, mai ales înainte de un examen Cambridge, poți încerca cursuri predate care au componentă video și poți reurmări de câte ori consideri că este necesar – https://pregatire.examenecambridge.ro/ 

            3. Exersează în fața unui public

            În mod evident, nu este întotdeauna confortabil să citești cu voce tare în limba engleză în fața unei audiențe, mai ales atunci când ești începător. Cu toate acestea, vei fi mult mai atent la pronunție, dacă știi că cineva te ascultă. Mai mult, dacă în publicul tău se găsesc și vorbitori de limba engleză, aceștia te pot ajuta cu sfaturi practice. 

            După cum poți vedea, cititul cu voce tare poate fi transformat într-o activitate interesantă și interactivă. Dacă ești la început de drum și îți dorești să aprofundezi limba engleză, te invităm la cursurile organizate de centrul lingvistic Twinkle Star.

            Cu peste 13 ani de experiență de colaborare cu Cambridge Assessment English, Twinkle Star este unul dintre cele patru centre autorizate de examinare din România care oferă posibilitatea certificării nivelului de cunoștințe de limba engleză cu recunoaștere internațională și valabilitate permanentă. Twinkle Star Exam Centre din Iași a câștigat titlul de „Cel mai Bun Centru de Pregătire Step-by-Step pentru Examenele Cambridge din România” și titlul de “Gold Preparation Centre”, ambele distincții fiind oferite de Cambridge English Assessment, departamentul de examene din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie. Citește mai multe pe website-ul Twinkle Star: www.twinklestar.ro.