Cei din lumea sportului au fost mereu atrași de campionatele de fotbal puternice. Acest lucru se datorează faptului că în aceste campionate găsești cele mai importante staruri din fotbal, iar acțiunea nu se oprește niciodată.

În ultimii ani, anumite state ale uniunii europene s-au impus prin performanțele campionatelor proprii. Dacă vorbim de un top al acestor campionate, acesta se realizează în funcție de punctele obținute.

Campionat Spania – Primera Division

Prima țară care se poziționează în top cu campionatul său este Spania. În Spania, cea mai importantă competiție de acest tip este numită Primera Division sau mai este cunoscută de către sportivi ca La Liga, iar denumirea oficială este La Liga Santander. Aceasta a fost fondată în anul 1927 de către Jose Maria Acha și a ajuns să fie în 2020 în topul campionatelor de fotbal europene. Din această ligă fac parte echipa ca Real Madrid, Barcelona și Atletico Madrid.

Campionat Germania – Bundesliga

Pe locul doi în acest top se află cea mai importantă competiție de fotbal din Germania și anume Bundesliga care se traduce în română ca Liga Federală. Aceasta a înregistrat un profit record în sezonul 2007-2008 de aproximativ 1,93 miliarde de euro. Echipa cu care se mândrește acest campionat este Bayern Munchen care a obținut nu mai mult de 30 de trofee în acest campionat.

Campionat Italia – Serie A

Pe al treilea loc în topul celor mai importante campionate de fotbal din Europa se clasează campionatul din Italia numit Serie A. Campioana acestei competiții a rămas ani la rând Juventus, cunoscută și apreciată de împătimiți ai sportului din întreaga lume. O altă echipa foarte cunoscută în lumea sportului care se află în palmaresul Serie A este AC Milan.

Campionat Franța –  Monaco

Locul 4 este ocupat de către Liga 1 care este cea mai puternică competiție de fotbal din Franța și Monaco. Deși favorita acestui campionat este PSG, cele mai multe trofee obținute în cadrul campionatului le are echipa Saint-Etienne.

Campionatul Portugalia – Primeira Liga

Campionatul național din Portugalia, Primeira Liga, denumită momentan Liga ZON Sagres după sponsorul principat, ocupă al cincilea loc în topul celor mai puternice campionate europene. Aceasta a fost fondată în 1938, iar cele mai importante echipe din această competiție au fost Benfica Lisabona, FC Porto și Sporting Lisabona. În prezent, cea mai valoroasă echipă a competiției este Benfica, care a obținut și cele mai multe trofee în cadrul campionatului, nu mai puțin de 37 de trofee. Aceasta a fost calificată și în Liga Campionilor, precum și în Europa League.