Guvernul a aprobat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.
”În prezent, structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne se confruntă cu un deficit considerabil de personal, fapt care a determinat necesitatea de a fi identificate o serie de măsuri, cu aplicare etapizată, pentru reducerea acestuia, potrivit concepţiei stabilite la nivelul conducerii instituţiei. Astfel, una dintre măsuri, introdusă prin ordonanţa de urgenţă, vizează implementarea unei noi surse de provenienţă a ofiţerilor de poliţie, alături de cele deja existente (absolvirea instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor de poliţie şi încadrarea din sursă externă)”, a transmis, miercuri seară, Ministerul de Interne.

Noul actnormativ introduce posibilitatea ca, începând cu anul universitar 2021-2022, ofiţerii de poliţie să provină şi din rândul absolvenţilor programelor de studii universitare de master profesional organizate în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în acest scop.

”Aceste programe se vor adresa candidaţilor care deţin deja o licenţă în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi care vor urma un program de master profesional, cu frecvenţă, în aceleaşi condiţii de admitere şi pregătire existente pentru studenţii de la programele de studii de licenţă, forma de învăţământ cu frecvenţă”, a mai transmis MAI.

Potrivit statisticilor oficiale, în prezent, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, se află în desfăşurare procedura de recrutare a candidaţilor la concursul de admitere organizat de Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pentru programele de studii de licenţă, ultima zi de înscriere fiind 11

 iulie 2021.

 Printr-un comuniact ofi cial, reprezentanții Sindicatului EUROPOL opinează:

„Deși actul normativ a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social, deși în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social și a Dezbaterii publice din data de 28 iunie am criticat vehement ”urgența” acestui act normativ și nu am fost de acord cu prevederile din proiect, sens în care am venit cu modificări suplimentare ale acestuia, ei bine, așa cum era de așteptat, Ministerul Afacerilor Interne a trimis actul spre aprobare în aceeași formă și cu aceeași ”urgență”.

Practic, prin modificările aduse nu se aduce niciun aport la deficitul de personal existent și nici nu se produce vreun efect, cel putin în perioada  următoare, ci pur și simplu se  creează o mare discriminare față de cei care au absolvit deja un master profesional în cadrul aceleiași instituții.”