Compania OMV Petrom a făcut cunoscute, în ultima zi a lunii iulie, rezultatele financiare și operaționale din cel de-al doilea trimestru al acestui an. Valoarea vânzărilor consolidate a crescut în trimestrul al doilea din acest an cu 19% comparativ cu T2/18, până la 11,32 miliarde de lei, susținută de volume și prețuri mai mari ale produselor petroliere și de prețuri mai mari ale gazelor naturale, care au compensat volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale și electricitate.
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 31%, la 2,22 miliarde de lei, datorită majorării vânzărilor, în timp ce profitul net a fost 1,98 miliarde de lei, mai mare cu 53% față de perioada similar a anului trecut. Investițiile companiei au însumat 1,7 miliarde de lei, iar contribuția la bugetul de stat al României, în perioada ianuarie-iunie a.c., a fost de 6 miliarde de lei.
Referindu-ne la proiectele de investiții în perioada ianuarie – iunie 2019, în Upstream, s-a finalizat un proiect de investiții de aproximativ 50 de milioane de euro pentru o stație de tratare a gazelor suplimentară la Hurezani – cea mai importantă unitate de tratare a gazelor în țară. Inițiativa a făcut parte dintr-un program de investiții de 200 de milioane de euro pe mai mulți ani care a vizat dezvoltarea în Hurezani a unui hub de gaze care să deservească producția de gaze din sud-estul României. De asemenea, compania a început o nouă campanie de foraj în apele de mică adâncime din Marea Neagră.
În Downstream Oil, s-au finalizat trei proiecte importante, cu investiții de circa 130 de milioane de euro în ultimii ani: unitatea Policombustibili, modernizarea unității de cocsare din Petrobrazi și modernizarea terminalului de carburanți de la Arad. De asemenea, OMV Petrom a primit aprobarea Consiliului Concurenței și continuă negocierile cu Auchan pentru extinderea parteneriatului în magazinele din stațiile Petrom.
Cu un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 1,60 miliarde de lei, cu 9% mai mare față de perioada similară a anului trecut, segmentul Upstream a avut o contribuție reprezentând peste două treimi din rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al OMV Petrom. Producția zilnică în România a scăzut cu 5%, în principal din cauza declinului natural, în condițiile scăderii cu 8% a producției de gaze naturale, costul de producție fiind de 11,4 USD/bep, în scădere cu 3% în principal datorită evoluției favorabile a cursului valutar.
Pe segmentul Downstream Oil, indicatorul marjă de rafinare OMV Petrom a scăzut cu 44%, la 3,74 USD/bbl, fiind influențat de evoluțiile prețurilor internaționale ale țițeiului și produselor petroliere, iar olumele vânzărilor cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4% datorită creșterii cererii în România și în regiune.
În Downstream Gas, vânzările de gaze naturale către terți au scăzut cu 13% din cauza scăderii producției proprii de gaze și a creșterii volumelor injectate în depozite, în timp ce producția netă de energie electrică a scăzut cu 14%, la 1,13 TWh din cauza închiderii planificate a centralei Brazi și a condițiilor de piață (marje negative).
Interesant este și faptul că producția de hidrocarburi la nivel de Grup a scăzut cu 5,6% din cauza producției mai scăzute atât în România, cât și în Kazahstan.
Pentru viitor, compania estimează o cerere de produse petroliere peste nivelul înregistrat în 2018, cererea de gaze naturale și electricitate fiind preconizată că va fi relativ similară comparativ cu 2018. Ca investiții, s-a planificat forarea a aproximativ 100 de sonde noi și sidetrack-uri și menținerea unui nivel constant al reparațiilor capitale față de anul anterior. Investițiile de explorare sunt estimate la 0,4 mld lei, iar la Centrala electrică Brazi se estimează o producție totală netă de energie electrică mai mică față de 2018.