Mda… Dincolo de „tarâmul drogaților” și a șoferilor inconșienți, dincolo de valul de explozii și ilegalități ucigașe care îndoliază familii nevinovate, dincolo de  violențe fără seamăn și atacuri aducătoare de moarte, țara asta, ROMÂNIA are și oameni frumoși. Frumoși la suflet, și-n fapte. Și nu-s puțini. MERITĂ SĂ-I AFLĂM, SĂ-I CUNOAȘTEM, SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA EI!

Pentru Avrig și avrigeni, anul 2023 este „Anul Gheorghe Lazăr”, instituit în cinstea comemorării celor două secole trecute de la trecerea la cele veșnice a celui mai important  om de cultură născut aici, la poalele semeților Făgărași, cel carea pus temelie stralșnică învățământului în limba română- Gheorghe Lazăr.

Inima Țării a bătut la Avrig.

Ce frumos spunea Mircea Zaciu : „La început a fost satul și satul s-a prefăcut în cuvânt ca să fie la început Cuvântul”.

Recent, în „Avrigul Lazărului”,cum spun oamenii locului, s-au desfășurat cele mai ample și emoționante manifestări incluse în seria de evenimente „Anul Gheorghe Lazăr”, acțiuni pentru organizarea cărora s-au implicat instituții de învățământ, biserica, reprezentanții administrației publice locale, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură, entități neguvernamentale dar și mulți membri ai comunității locale.

Prima școala românească ce a purtat numele marelui înaintaș

Joi, 14 septembrie, la recent construita Grădiniță cu Program Normal Avrig (structură pentru învățământul preșcolar, aflată în subordinea Școlii Gimnaziale Avrig), s-a desfășurat manifestarea „De la Legea din 10 mai 1923 la școala de astăzi”, un eveniment interesant, ce a propus publicului prezent vizionarea unei expoziții de reproduceri fotografice după imagini și documente de arhivă, precum și participarea la o lecție de istorie locală altfel, structurată pe povestirile, mărturiile și amintirile unor oameni a căror legătură cu aceste meleaguri este foarte strânsă.

Organizată de Școala Gimnazială Avrig, cu sprijinul Primăriei orașului Avrig, Bibliotecii Orășenești Avrig și Clubului Copiilor Avrig, manifestarea găzduită în holul grădiniței a dorit să reamintească tuturor participanților că, în urmă cu 100 de ani, printr-o lege a Parlamentului României, se înființa Școala Normală de Băieți ”Gheorghe Lazăr”, prima instituție de învățământ ce a purtat numele marelui înaintaș.

Chiar dacă soarta acestei școli nu a fost una foarte fericită iar existența sa nu a durat decât aproximativ 13 ani (3 ani prin funcționare efectivă în diverse locații din Avrig și încă 10 sub forma unor colaborări cu diverse instituții similare din țară, unde copiii de la Avrig frecventau cursurile ca bursieri), aceasta va rămâne consemnată în istorie ca prima școala românească ce a purtat numele „Gheorghe Lazăr”.

 Conferința Județeană „Gheorghe Lazăr – trecut, prezent și viitor”, activitate în cadrul proiectului „Educația – punte între identitate, tradiție și cultură” realizat de Liceul Tehnologic Mârșa

Vinerea trecută, în Sala Festivă a somptuoasei Oranjeriei Palatului Brukenthal din Avrig, reprezentanții Liceului Tehnologic Mârșa, alături de Primăria orașului Avrig, Asociația Generală a Inginerilor din România, Asociația Proiect Transilvania și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, au organizat Conferința Județeană „Gheorghe Lazăr – trecut, prezent și viitor”. Manifestarea a fost inclusă în programul ediției a IV-a a Proiectului „Educația – punte între identitate, cultură și tradiție”, susținut financiar de Consiliul Județean Sibiu (cofinanțare acordată prin Agenda culturală pentru dezvoltarea comunității 2023).

După cuvântul de bun venit adresat participanților de prof. ing. Maria Șinca, coordonatoarea întâlnirii, prof. Marcela Urea a prezentat cele mai importante detalii despre proiectul „Educația – punte între identitate, cultură și tradiție”, derulat de mai mulți ani la liceul din Mârșa. A urmat la cuvânt reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, prof. ing. Anca Voineag, ce a felicitat organizatorii pentru faptul că reușesc să se implice cu mare succes în proiecte prin a căror implementare își pot aduce contribuția la creșterea calității actului educațional și nu numai. La rândul său, primarul Adrian Dumitru David a menționat în discursul său că va sprijini întotdeauna, atât cât este posibil, activități de acest gen, prin care sunt onorate marile personalități locale, opera și activitatea acestora.

Inspirat, conferința a continuat cu prezentări bine documentate, ce au evidențiat aspecte cunoscute și mai puțin cunoscute despre Gheorghe Lazăr omul, avrigeanul, inginerul, teologul sau personajul de legendă. Publicul numeros prezent a urmărit cu mare atenție expunerile muzeografului Maria Grancea, protopopului Vasile Gafton, inginerului Maria Șinca și profesorului de istorie Petre Din.

Trebuie știut că programul, unul bie structurat și generos, a curprins și o prezentare succintădin partea prof. Diana Calmîș, ce a făcut referire la proiectul Erasmus+ CHANGE, derulat în prezent și prin implicarea Liceului Tehnologic Mârșa.

În ultima parte a întâlnirii, înv. Rodica Nicolaescu a prezentat un raport despre situația instituțiilor de învățământ din România ce poartă numele marelui cărturar Gheorghe Lazăr și a invitat participanții să vizioneze filme de prezentare realizate de reprezentanții câtorva dintre aceste instituții.

La conferință au fost prezenți cadre didactice și conducători ai unor instituții de învățământ din între județul, ingineri, oameni de cultură și artă, preoți și teologi, diverși alți invitați.

„Să conturezi un om care s-a dăruit cu totul unui ideal național, nu e niciodată ușor și nu e niciodată destul, dar ne străduim să-i ținem vie amintirea și să-i facem cunoscut zbuciumul, truda și împlinirea. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și îi felicit pentru un așa frumos proiect!”, a transmis la final Maria Grancea, una dintre participantele la conferință.

Reprezentanții Liceului tehnologic Mârșa consideră că „Implicarea școlii în seria de evenimente ale comunității care marchează 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, prin desfășurarea Conferinței ”Gheorghe Lazăr – trecut, prezent și viitor”, a fost momentul în care ne-am amintit valoarea AVRIGEANULUI LAZĂR și am adus un omagiu marelui dascăl, teolog și inginer. Calitatea prezentărilor, valoarea celor care au susținut discursuri, prezența oficialităților și a tuturor celor care au dorit să ne fie alături, au dat valoare evenimentului. Echipa de proiect, calificată, activă și responsabilă, a demonstrat încă o dată că împreună se pot face lucruri frumoase. Mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre!”.

Școala Academică Gheorghe Lazăr – ediția a VII-a

Cel de-al treilea eveniment de impact dedicat comemorării celor 200 de ani de la trecerea între cei drepți a lui Gheorghe Lazăr a fost Școala Academică Gheorghe Lazăr (SAGL) – ediția a VII-a.

Această ediție s-a desfășurat, deloc întâmplător, în Biserica ”Intrarea Domnului în Ierusalim – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, considerând că niciun loc nu este mai potrivit pentru o asemenea sesiune comemorativă decât biserica în care Gheorghe Lazăr a fost botezat și în curtea căreia își doarme somnul de veci.

Coordonatorul discuțiilor a fost Maria Grancea- Directoarea Bibliotecii Orașului Avrig și minunată păstrătoarede taine și traidiții, cea care, pe lângă contribuția proprie prin lucrarea prezentată în cadrul academiei („Legea specială din 10 mai 1923 și trista soartă a unei frumoase inițiative: Școala Normală de Băieți „Gheorghe Lazăr” de la Avrig”), a reușit să facă din evenimentul comemorativ un… moment demn de trecut în cartea de aur a istoriei binecuvântatului Avrig.

Statuia lui Gheorghe Lazăr, acasă, la Avrig

Duminică, 17 septembrie, în ziua în care s-au comemorat 200 de ani de la moartea întemeietorului învățământului superior în limba română, avrigeanul Gheorghe Lazăr, s-au desfășurat cele mai importante activități cuprinse în programul Avrig, 2023 – „Anul Gheorghe Lazăr”.

Chiar dacă principalul reper al acestei zile a fost evenimentul festiv de dezvelire a statuii cărturarului amplasată în părculețul „La Castani”, activitățile au debutat la amiază, cu parastasul de pomenire oficiat de un sobor de preoți la mormântul cărturarului, situat în curtea Bisericii Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

La emoționanta ceremonie au participat oficialități locale și centrale, oameni de cultură, reprezentanți ai unor instituții de învățământ, precum și numeroși avrigeni, mulți îmbrăcați în frumoase costume naționale, specifice locului. Au participat, de asemenea, un detașament de gardă, militari purtători de coroane, militari santinelă și fanfara militară a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Festivitățile au continuat la bustul cărturarului din centrul orașului Avrig (Piața Gheorghe Lazăr), unde s-a desfășurat un scurt moment omagial pe care cu toții îl vor purta în inimi pururea.

 Ceea ce a impresionat în mod cu totul și cu totul aparte a fost participarea loalnicilor înveșmântați în splendidul costum tradițional, pecete a strășniciei cu care avrigenii țin la propiille valor, la tezaurul moștenit, la identitatea lor.  Ca să nu mai vorbim de dragostea și respectul față de nemuritorul înaintaș…

CINSTE VOUĂ, AVRIGENILOR!

foto: Maria Grancea