«Ocazia de a privi înapoi la această îmbrăcăminte mitică, în întreaga lume, a cucerit inclusiv nume mari de modă, precum Yves Saint-Laurent sau Jean-Paul Gaultier, care au pus-o în scenă în paradele lor!

′′ Motivele iei brodate manual au o semnificație foarte precisă. Tradițional, cămășile românești au tradus vârsta, statutul social și regiunea de origine a femeilor. Așadar, dacă erai căsătorit sau mai degrabă bătrân, purtai modele simple cu culori mai sobre. Pe de altă parte, fetele tinere purtau culori mai strălucitoare pentru a atrage atenția pețitorilor, a viitori soți.

Acest veșmânt tradițional a fost la baza purtat de țărăncuțe. Au avut diferite tunici în funcție de ocazie. Tunicae linae latin, tunica luminoasa – cele mai decorate au fost rezervate sărbătorilor, cele mai simple sau sobre pentru viața de zi cu zi. Femeile aveau altele, mult mai artistic împodobite, mai ales pentru horă, aceste dansuri colective la nunți și sărbători imuabile ale satului. (detalii în acest articol: https://lepetitjournal.com/…/la-blouse-roumaine-de-la…)

O sărbătoare specială anul acesta 2021, egală cu așteptarea noastră de a vedea aceste bluze românești înflorind din nou pe străzi!»

Acesta este mesajul postat azi, 24 iunie, pe pagina de socializare a Institutului Cultural Român de la Paris, în dorința de a duce mesajul profund al sărbătoritei zilei, IA, către lume…

sursa foto: Institut Culturel Roumain de Paris