Datează din… anul 1926. Casă în stil neoromânesc situată pe Intrarea Spătarului nr.8. Cu o siluetă acre se impune prin eleganță și elemente de arhitectură ce țin în ele farmecul „Micului Paris”, această casă a fost reședința arhitectei Virginia Andreescu Haret. Casa există și la ora actuală și se prezintă foarte bine.

Printre cele mai importante realizări ale Virginiei Andreescu-Haret se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul administrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai”(partea dinspre Șerban Vodă) și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, Facultatea de Medicină – Centrul de cercetări antropologice, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română”, Biserica Ghencea (Calea 13 Septembrie) Virginia Andreescu-Haret a fost recunoscută ca prima femeie arhitect din lume în 1981, de către Congresul XVI de Istorie a Ştiinţei. A proiectat peste 150 de clădiri în București și în țară. A fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894BucureștiRomânia – d. 6 mai 1962BucureștiRepublica Populară Română) a fost prima femeie arhitect din România, obținând diploma în 1919, și prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981.

sursa foto : Daniel Craitoiu