SUPER-EVENIMENT: O plimbare literară pe Calea Victoriei–Noaptea Literaturii Europene revineToamna începe cu o nouă ediție a Nopții Literaturii Europene! Pe 11 septembrie 2021, între orele 18:30-21:30,rețeaua de institute culturale europene EUNIC Romania vă așteaptă pe Calea Victoriei, în patru locații ce vorgăzdui sesiuni de lectură și perfomance-uri: Muzeul Național al Literaturii Române, Librăria HumanitasKretzulescu, Muzeul Național de Istorie a României și Piața Odeon.Noaptea Literaturii Europene va aduce în fața publicului opere literare provenite din opt țări europene, proaspăttraduse în limba română.

De la proză la poezie, fragmente din cele opt cărți vor fi lecturate de personalitățicunoscute ale scenei culturale din România, cum ar fi Bogdan Albulescu, Ada Navrot sau Sofia Zadar, printre alții.

 Așa cum aflăm de la organizatori, pentru prima dată în istoria proiectului, această ediție va avea loc în aer liber, în patru spații exterioare localizatepe Calea Victoriei. Acest lucru este posibil datorită proiectului Străzi Deschise, o inițiativă a Asociației ARCEN, implementată de Primăria Capitalei, cetransformăanumite străzi din centrul capitaleiîn zonepietonaleîntimpul zilelor de weekend.Contextulface ca acesteveniment literar să fie accesibil unui public larg, formatdintrecătorii de toate vârstele, și nu doar pasionaților de literatură europeană.„Ne bucurăm că în acest an Noaptea LiteraturiiEuropeneare loc în același timp cu proiectul Străzi Deschise șicredem că este o ocazie importantă pentru public să descopere fragmente din literatura europeană direct înstradă.

Proiectul Străzi Deschise este un manifest pentru viitorul orașului și are ca scop punerea în valoare aspațiului public și își propune săofere o nouă perspectivă de raportare a locuitorilor față de oraș”, spune AlbertoGroșescu, director executiv al Asociației ARCEN.

Ce este de văzut, de ascultat, de citit?Muzeul Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu 8 )-FundațiaCulturală Greacă: „Mama câinelui” de Pavlos Matesis-lectură de Ada Navrot-Institutul Liszt–Centrul Cultural Maghiar București: „Faust pe mări” de Karácsonyi Zsolt-lectură de PeterSragherLibrăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45)-Institutul Francez: „Eugenia” de Lionel Duroy-lectură de Eliza Păuna-Goethe-Institut: „Cei mai frumoși ani din viața lui Anton” de Norris von Schirach (în prezența autorului)-lectură de Bogdan Albulescu, Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei 12)-Institutul Cultural Român și ARCEN: „Microbist’s Diary” de Moni Stănilă-în lectura autoarei-Institutul Polonez: „În căutarea luminii” de Adam Zagajewski-lectură de Lari GiorgescuPiața Odeon (în fața Teatrului Odeon)-Centrul Ceh: „Miercurila noi” de Olga Stehlíková-performance de Sofia Zadar-Delegația Wallonie-Bruxelles: „Teodora, fiica fluviilor” de Jean-Marc Turine–lectură deNicoleta Ghiță și Mihaela Drăgan.

„Sunt încântat că Noaptea Literaturii Europene revine în București după opauză de cinci ani și că putem din nouprezenta autori europeni contemporani publicului de aici, iar proiectul Străzi Deschise oferă un context cultural excelent.

Prin intermediul acestui eveniment dorim să ajungem la un public nou, larg, dar și să susținemliteratura contemporană și cititul”,transmite Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh șico-președinte alrețeleiEUNIC Romania.

Participarea la eveniment este gratuită.

Participarea la eveniment este gratuită. Lecturile se desfășoară simultan între orele 18:30-21:30.