Bd. Magheru nr. 12-14, Sector 1. A fost dată… CASA MARGHILOMAN

O parte dintre clădirile din zonă, cândva, sunt și astăzi în picioare, pe adresa str. Pictor Arthur Verona (Libraria Cărturești, Cafe Verona etc).

Din păcate… Casa Marghiloman a rămas doar o poveste! La un moment dat, a fost vândută, dupa moartea lui Al. Marghiloman (1925) Societății Cristea (cu profil auto). Imaginea veche înfățișează o expoziție de automobile din 1928, cu cele mai noi modele ale vremii…

Casa Marghiloman a fost demolată în 1931.

Blocul ARO – Patria este recunoscut ca fiind o capodoperă a arhitecturii moderne a anilor ’30, dar, pentru a construi această clădire, iată că o alta, spectaculoasă, a trebuit să dispară: casa lui Alexandru Marghiloman.

Alexandru Marghiloman a fost un om de stat conservator, român care a îndeplinit funcția de prim-ministru al României în anul 1918 (martie–noiembrie) și a avut un rol decisiv în timpul Primului Război Mondial.

În 1890 Alexandru Marghiloman s-a căsătorit cu Elisa Știrbei, nepoata domnitorului Barbu Știrbei și sora Prințului Știrbey; cei doi au divorțat mai târziu, Elisa căsătorindu-se cuIon I. C. Brătianu.

Arhitectul care avea să proiecteze blocul Aro- cinema Patria de mai târziu a fost nepotul scriitorului Ion Creangă; a mai proiectat, printre altele, Teatrul Giulești și uzinele Malaxa.

Știți au ba ce este un “marghiloman marghiloman “? Cafea cu rom sau coniac. Se servea la Capșa, Corso, Cafe de la Paix, Riegler, Fialkovski, Athenee Palace etc. A fost… o băutură la modă la începutul secolului trecut. Numele îi venea tocmai de la Alexandru Marghiloman care o bea, (poate adusă de la Paris unde fuses student). A trecut la prieteni, la Jockey marghiloman 3Club unde prezida (clădirea există si azi în spatele Athenului ).

Sursa foto: Eroiiromanieichic