În 2021 avem cele mai rapide rețele Wi-Fi și 5G iar progresele în tehnologii precum IoT, Machine Learning și Inteligență artificială determină o transformare digitală accelerată. IoT va crește și va avea aplicație atât în viața noastră, cât și în industrii. În acest moment sunt peste 30 de milioane de dispozitive conectate. Companiile de software development prin soluțiile IoT dezvoltate, au schimbat fundamental modul în care interacționăm cu soluțiile inteligente și obiectele pe care le folosim, ajutându-ne să ne îmbunătățim viața în fiecare zi.

Ce se întâmplă cu tehnologia IoT în 2021?

1. Securitatea cibernetică

Securitatea. O problemă atât de comună în ziua de azi atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii care, cu precădere trebuie să asigure securitatea datelor pentru a proteja interesele clienților lor. Industria IoT se va concentra pe rezolvarea problemei securității virtuale pentru a aborda corect provocările complexe din următorul deceniu. Având în vedere că există o creștere semnificativă a numărului de gadgeturi conectate la internet, iar tendința va continua pentru următorul deceniu, operatorii de rețele trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a preveni compromiterea datelor sau furtul acestora.

2.  Când Inteligența Artificială întâlnește IoT

Securitatea nu este singurul obiectiv de îndeplinit în 2021. Accentul se pune acum și pe îmbunătățirea proceselor de producție, în general. Combinația de tehnologii avansate într-un soi de „IoT artificial” va reduce semnificativ abaterile de la procesele optime de lucru și va asigura performanțe ridicate, costuri reduse și timp mai puțin. Inteligența artificială poate fi, de asemenea, utilizată și pentru a aduna cantități mari de informații și date, le poate prelucra în timp real și oferi informații valoroase. Integrarea Inteligenței artificiale și a dispozitivelor inteligente (IoT) cu Big Data va proteja sistemele împotriva amenințărilor la adresa securității.

3. Analiza datelor joacă un rol important

Un sistem de management al afacerii bine organizat și eficient presupune analiza datelor. Această analiză îți permite să iei decizii conștiente asupra viitoarelor acțiuni.

Integrarea și folosirea mai multor tehnologii precum IoT, Big Data și Inteligență Artificială îți vor permite să iei decizii de afaceri eficiente pe baza analizei datelor. IoT înseamnă mai mult decât analiza comportamentului și producerea de date. IoT te ajută și la procesarea rapidă a datelor și efectuarea de propuneri pe baza constatărilor.

4. Tehnologia Blockchain

Dispozitivele IoT sunt vulnerabile la breseșele de securitate. Tehnologia Blockchain este un instrument care garantează securitatea datelor prin tehnici de criptare și comunicare peer-to-peer care nu necesită intermediari. Blockchain este una dintre cele mai importante tendințe în IoT, abordând probleme majore de securitate și scalabilitate. Capacitățile și beneficiile excepționale ale Blockchain dau credit acestei tehnologii ca fiind deschizătoare de drumuri in ceea ce priveste modalitatea de folosire a informațiilor.

5. Aplicații IoT

Soluțiile IoT evoluează constant în ceea ce privește aplicațiile și aria de aplicabilitate, folosire. Aplicațiile IoT se rezumă în present la case inteligente, rețele inteligente, articole portabile inteligente și orașe inteligente.

Pe viitor, această tehnologie ca fi implementată și în mediul de afaceri și în diverse industrii, pe măsură ce  tehnologia va avansa, având ca rezultat digitalizarea multor activități.

IoT în AROBS

AROBS este compania clujeană născută în anul 1998, devenind una din cele mai mari și importante companii de IT din România. Prin cei aproape 1000 de angajați și departamentele de IoT, Travel&Hospitality, Life Sciences, Automotive și Enterprise Solutions, AROBS dezvoltă soluții software pentru peste 8000 de clienți din 14 țări de pe 3 continente.