Ministerul Sănătății își propune să încurajeze categoric mamele să își alăpteze bebelușii și să renunțe la varianta hrănirii cu lapte praf.

Ministerul Sănătăţii a armonizat legislaţia din România cu codul internaţional adoptat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF.

Laptele praf este promovat peste tot, nu doar în maternități, dar și în farmacii și chiar unii medici de familie. Îngrijorător este faptul că în țara noastră rata privind alăptarea este de numai 16%. În aceste condiții, Ministerul Sănătăţii îşi propune să stopeze tot ceea ce ţine de marketingul făcut de companiile care produc acest tip de lapte. Practic, urmează să fie interzisă publicitatea în social-media şi nu numai.
Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a oferit câteva declarații pe acest subiect: „Ministerul Sănătăţii a armonizat legislaţia din România cu codul internaţional adoptat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. În primul rând, proiectul de lege prevede obligativitatea personalului medical de a promova alăptarea la sân. În al doilea rând, această componentă interzice un factor important în determinarea mamelor de a utiliza laptele praf şi anume marketingul agresiv pentru anumite produse”.
DE LUAT ÎN SEAMĂ: Și asociațiile internaționale specializate susțin cu tărie alăptarea. Acestea recomandă alăptarea copiilor timp de cel puțin un an. Nou-născuții și copii mici primesc mulți nutrienți din laptele de mamă, ceea ce susține continuarea alăptării și după un an. Potrivit specialiștilor, de la vârsta de 6 luni se începe treptat diversificarea alimentației (introducerea unor noi alimente în paralel cu alăptarea).