În această săptămână, la trei dintre stațiile de monitorizare a calității aerului din Municipiul București au fost instalate trei noi analizoare care măsoară concentrațiile de particule în suspensie. Astăzi, 4 decembrie 2020, echipamentele au început să transmită, în timp real, informații referitoare la concentrațiile de PM10 pentru locuitorii din cartierele Titan, Berceni și Drumul Taberei.

Astfel, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), care furnizează în timp real Comisiei Europene informații legate de calitatea aerului, are șase puncte în care există analizoare PM10, în aglomerarea București-Ilfov. 

”Mă aflu în Drumul Taberei, unde a fost instalat un nou analizor de PM10, unul de ultimă generație, cu o marjă de eroare de maxim 2 micrograme/m3, acuratețe care ne permite să raportăm comisiei europene în timp real aceste cifre. Avem trei analizoare noi de acest gen, celelalte două sunt în Berceni și Titan. Astfel, avem acum în București 6 puncte de prelevare pentru PM10 care ne dau informații în timp real. Cele trei noi puncte de măsurare se adaugă celor de la Cercul Militar, Mihai Bravu și Lacul Morii, stații care deja măsurau acești compuși. Urmează să mai adăugăm încă trei noi stații de monitorizare a calității aerului în Chiajna, Bragadiru și în Sectorul 1. Săptămâna viitoare vor fi instalate două noi astfel de analizoare de PM10 , unul la Măgurele și unul la Balotești, crescând la 8 numărul punctelor de prelevare la nivelul Municipiului București. Aș mai spune și că urmează să amplasăm noi panouri de informare în timp real a populației la Crangași și la Unirii, iar la Bucur Obor deja am instalat un panou care funcționează perfect. Toate datele pe care aceste analizoare de ultimă generație le pun la dispoziția cetățenilor sunt publicate pe panourile informative și pe site-ul www.calitateaer.ro, este portalul oficial al RNMCA și care furnizează în timp real Comisiei Europene informații legate de calitatea aerului, fiind de altfel, și singurul care respectă atât indicii cât și codurile de culoare pe care Comisia Europeană le solicită”, a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Informarea populației cu privire la calitatea aerului se realizează prin afișarea indicilor de calitate în concordanță cu indicii europeni pe www.calitateaer.ro, afișarea pe panoul exterior de la Bucur Obor și pe panoul de la Crângași, ce va fi instalat în următoarele zile.

De asemenea, a fost semnat contractul de finanțare pentru elaborarea Programului Național de Controlul Poluării Atmosferei în valoare de 4,45 milioane lei. Lipsa elaborării acestui Program a determinat Comisia Europeană să declanșeze o procedură de infringement împotriva României. Odată finalizat, procedura de infringement va fi clasată.