Universitatea din București (UB) organizează, ca parteneră în Consorțiul ReCoNnect, în perioada 27 – 28 septembrie 2024, mai multe evenimente menite să popularizeze științele și să creeze conexiuni între cercetători și publicul larg în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentele vor avea loc în București, Măgurele (Ilfov) și în geoparcurile administrate sau susținute de UB și se încadrează în tematica din acest an proiectului, „Știință pentru Pace și Securitate”. Participarea publicului la toate evenimentele este deschisă și gratuită. Pe această cale, cercetătorii Universității din București invită atât cadrele didactice din mediul preuniversitar, cât și elevii interesați de contribuțiile aduse de știință pentru dezvoltarea societății, să participe la experimentele, demonstrațiile și proiectele pe care le-au pregătit.

Vineri, 27 septembrie 2024, începând cu ora 16:00, în Parcul „Lumea Copiilor” din București, cercetători de la Universitatea din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, de la Institutul de Fizică Atomică, precum și de lamulte alte instituții invitate, vor prezenta proiecte inovatoare, experimente originale și demonstrații inedite ale unor fenomene naturale și ale unor tehnologii de ultimă oră. De la experimente cu detectori de substanțe invizibile din aer și apă la simulări de cutremure pe machete în miniatură și de la tipărire 3D la demonstrații ale tehnicii de „Scriere directă cu laser prin polimerizare cu doi fotoni”, publicul va putea participa la experimente live și să descopere cum cercetarea românească poate contribui la securitatea și îmbunătățirea vieții de zi cu zi.

În plus, atât în București, cât și în Măgurele, cercetătorii UB și reprezentanții proiectului „SciResCareer – Centru Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București – Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată” vor prezenta publicului larg modul în care știința își poate aduce contribuția la dezvoltarea de soluții pentru securitatea și pacea globală.

Teme complexe abordate într-un mod accesibil și evenimente în toată țara

Evenimentele oferă ocazia de a aborda teme științifice complexe, cum sunt securitatea cibernetică, protecția mediului, fizica particulelor elementare sau științele spațiale, într-o manieră accesibilă publicului larg. În același timp, participanții pot experimenta modul în care aceste domenii influențează direct viața cotidiană, precum și soluțiile oferite de cercetători pentru provocările globale actuale.

De altfel, în perioada 27 – 30 septembrie 2024, 21 de localități din România vor găzdui Noaptea Cercetătorilor Europeni ca parte a seriei Acțiunilor „Marie Skłodowska-Curie” incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene.

Noaptea Cercetătorilor Europenieste un eveniment desfășurat începând din 2005 cu misiunea de a aduce mai aproape știința de societate și de a crește interesul tinerilor în cercetare. În fiecare an la sfârșitul lunii septembrie cercetătorii din 23 de țări și peste 400 de orașe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuțiile științei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăți mai bune. O hartă interactivă cu evenimentele organizate în România în 2024 în cadrul Nopții Cercetătorilor Europeni este disponibilă aici.

ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01. În fiecare an, consorțiul ReCoNnect organizează o serie de evenimente pentru promovarea educației științifice care facilitează întâlnirile directe între cercetători și școlile din țară, precum Caravana de științe „ReCoNnect”, Școala „Altfel ReCoNnect”, Concursul Național de Știință ReCoNnect, Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.