Muzeul Bivolului este situat în satul Mera, comuna Baciu, județul Cluj, în apropierea municipiului Cluj-Napoca. Muzeul a fost inaugurat 23 mai 2009, sub patronajul Fundației Primula.

Bivolitele, (animale mult apreciate in trecut) din Țara Făgărașului au scos un sat din judetul Cluj din sărăcie și din…anonimat. și trannspune hprniciaoamenilor locului darși legătura indestructibilăîntră  țăran și animale, între  gospodar și rosturile unui trai în care truda și înțelepciunea fac legea…

 Povestea-i faină tare:

În 1890, 8 bivoliţe din Ţara Făgăraşului au fost transportate cu trenul în localiatatea Mera din judeţul Cluj. Pentru că cineva, atunci, a ţinut morţiş să aclimatizeze « ghibolele » hăt, ca să scoată satul din sărăcie. La început, sătenii s-au speriat de orătănile misterioase şi negre, crezând că,dimpotrivă, uriaşele negre vin « a rău », de la Diavol…

N-a trecut mult,însă, până s-au convins de contrariu. Animalele, sănătoase şi productive, le-au adus numai bine. Mamele nu le-au mai acuzatcă lepsurcă pruncii şi nici bătrânii că le visează noaptea ca pe duhuri necurate(din pricina întunecimii şi aspectului… fioros). Aşa se face că prezenţa lor le-a schimbat radical viaţa : cu timpul, toţi gospodarii şi-au cumpărat bivoliţe şi, pe la mijlocul secolului trecut, în fiecare curte din sat se puteau număra cel puţin 4-5 « ghibole ».Din acelea de te hrănesc cu lapte « dumnezeiesc », cum le place acum merenilor să recunoască.

Şi cum animalele i-au scos din necaz, ţăranii s-au gândit, peste ani, să le fie reconscători. Le-au făcut un… muzeu. Unic în România şi în lume : Muzeul Bivolului. Ba mai mult, la sărbători au început să le împodobească coarnele cu flori tămăduitoare, să le ferească de boli.

Gyorgy Varga este cel care a venit cu năstruşnica idee.  Este fostul director al şcolii din localitate. În 2006, împreună cu o mână de oameni a început renovarea spaţiului, apoi a colectat de la consăteni diverse obiecte legate de creşterea bivolului şi de benficiile pe care le aduce acest animal… legendar dar care aduce așa, a belșug, a bucurie și orgadpă doldora cu „d-ale bune și de folos”.

Muzeul Bivolului este unul dintre cele mai originale şi mai puţin cunoscute muzee din România şi chiar din lume. Poate fivizitat oricând, la numai 18 km de Cluj.

Între timp,în Ţara Făgăraşului şi în Ţara Oltului, bivoliţe mai cresc la Porumbacu, Comăna, Sâmbăta, Arpaşu, Berivoi, Marpod, dar și pe Valea Hârtibaciului.

*** Totul apare consemnat și pe Wikipedia, și… merită cunoscut: Inițiativa înființării acestui muzeu a aparținut profesorului de biologie Varga Gyorgy, fiu al satului și fost director al școlii din localitate. Informații detaliate despre exponatele din muzeu, precum și despre multicentenara îndeletnicire a merenilor pot fi furnizate de dl. Varga Gyorgy. În discursul său, domnia sa accentuează faptul că, deși creșterea și exploatarea bivolilor este mult restrânsă în ultima vreme, această îndeletnicire rămâne de actualitate, făcând obiectul unor lucrări de referință în domeniu.

Patrimoniul acestui muzeu este impresionant, fiind alcătuit din circa 1000 de exponate legate de creșterea și exploatarea bivolilor: care și sănii, juguri, șei, harnașamente, furci, greble, tânjale, talangi, scaune pentru muls, vase de colectat si procesat laptele, lămpi și felinare, separatoare pentru smântânit laptele etc. Alături de aceste obiecte tradiționale, în muzeu sunt expuse numeroase fotografii, hărți și documente care atestă vechimea și continuitatea acestor îndeletniciri.

foto: wikipedia.org, ziare.com