Un nou produs tradițional a primit joi atestatul din partea MADR. Minunatul deliciu a fost inclus deja în aplicația mobilă CPAC – Catalogul Produselor Alimentare Consacrate, dezvoltată de AFIR.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a urcat sus, pe munte, și a înmânat personal certificatul de atestare a produsului tradițional TOCAN DE OAIE, specific localității Novaci din județul Gorj.

Preparatul îl veți putea savura la o pitorească stână turistică de pe Transalpina.

Cu aceasta ocazie, directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu, a prezentat participanților la eveniment aplicația CPAC, un instrument foarte util pentru cei care doresc să găsească produse alimentare autentice. În cadrul discuțiilor, Adrian CHESNOIU a demonstrat funcționarea aplicației folosind ca exemplu produsul „Tocan de Oaie”.
Demn de precizat, aplicația CPAC are în acest moment o bază de date cu 1.075 de produse și poate fi descarcată din Magazinul Play pentru Android sau App Store pentru iOS.

Tocanul de oaie se obține din carne proaspătă de oaie, miel și noaten (miel până la 9 luni) sau de berbec și este provenită de la animalele de la stâna proprie din zona Novaci (Gorj) – Obârșia Lotrului (Vâlcea), furajate pe pășuni fertilizate natural și cu compoziție specifică zonei de deal și de munte. Este preparat exclusiv prin metode autentice, fără a se folosi aparatură sau ustensile moderne.

Ingredientele folosite sunt: sarea și apa, iar la păstrare, burduful. Tocanul sau sloiul este un preparat culinar din bucăți de carne (cu os) de oi, fierte în ceaun la foc mic, în seu propriu. Odată răcit, preparatul capătă consistența de sloi precum bine cunoscutul preparat carne la garniță. Produsul finit introdus în „burduful” stomacului, se livrează porționat in catități de aproximativ 250 grame fiind ambalat în folie alimentară.

Foto: AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Muscalu Ionel, Vlasceanu Liviu

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a urcat sus, pe munte, și a înmânat personal certificatul de atestare a produsului tradițional TOCAN DE OAIE, specific localității Novaci din județul Gorj.