Primarul General, Nicuşor Dan, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că Primăria Capitalei va demara o amplă acţiune de remediere a gropilor de pe arterele Capitalei. De asemenea, imediat ce vremea o va permite, vor începe tratamentele de combatere a ţânţarilor, şobolanilor şi căpuşelor şi se vor finaliza acţiunile de întreţinere a spaţiilor verzi din parcuri.
Nicuşor Dan a mai anunţat totodată că echipa de urbanişti a finalizat raportul privind PUZ-urile de sector, care au fost supendate de la 1 martie 2021, printr-o hotărâre de Consiliu General, pentru 12 luni.
Primarul General, Nicuşor Dan: „După cum bine ştiţi, acest mandat nu e un mandat obişnuit: am preluat datorii curente în valoare de 3 miliarde de lei. Aceste datorii şi urgenţa stingerii lor au dus la întârzierea unor acţiuni foarte necesare pentru Capitală: dezinsecţie şi deratizare, reparaţia arterelor şi îngrijirea parcurilor. Pentru că nu aveam bani să plătim datoriile, am încercat să le eşalonăm şi am tăiat cheltuieli de la foarte multe capitole bugetare. Acum avem bani şi vom rezolva cât mai rapid aceste situaţii”.
Întreţinerea parcurilor din Bucureşti, la preţuri corecte
Referitor la întreţinerea parcurilor, unde Municipalitatea are un contract de delegare cu Compania Municipală Parcuri şi Grădini, Primarul General a explicat că va corecta preţurile pe care această companie le practică pentru reparaţii, cosire şi întreţinere, pentru că sunt mai mari decât preţul pieţei: „cosirea mecanică a gazonului – 1 leu pe metrul pătrat, când preţul pieţei este 23 de bani pe metrul pătrat, adică de patru ori mai mult. Golirea unui coş de gunoi costă 4 lei, iar demontarea şi montarea unei şipci rupte dintr-o bancă ajunge la 400 de lei. Lucrurile acestea nu puteau şi nu pot să funcţioneze mai departe în acest mod. Mă voi ţine de promisiunea de închidere a companiilor şi de a merge către piaţă cu preţuri corecte”, a explicat Nicușor Dan.
20 de milioane de lei pentru reparaţia străzilor şi 17 milioane de lei pentru deratizare şi dezinsecţie
Nicuşor Dan: „În ceea ce priveşte remedierea gropilor din carosabil, s-au alocat sume consistente pentru acest program – 20 de milioane de lei – şi, imediat ce vremea o va permite, vom acţiona. Începem să lucrăm cu echipele Administraţiei Străzilor, iar apoi vom organiza licitaţii pentru lucrări mai ample. În două luni estimăm că vor fi reparate toate arterele cu probleme din Capitală.
Încep, de asemenea, şi tratamentele de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie. S-au alocat 17 milioane de lei pentru acest program, utilajele sunt pregătite şi, în funcţie de condiţiile meteo, Compania Municipală Ecoigienizare va face tratamentele necesare, care vor fi mai dese – 14 treceri – până la remedierea problemelor.
Totodată, după ce va fi cosită iarba din parcuri se va acţiona şi împotriva căpuşelor”.
23 de motive de nelegalitate la PUZ-urile de sector
În ceea ce priveşte cele 5 PUZ-uri de sector care au fost suspendate în urmă cu trei luni, la solicitarea Primarului General, Nicuşor Dan, acesta a explicat:
„Când am suspendat aceste PUZ-uri ale sectoarelor 2,3,4,5 şi 6, mi-am luat angajamentul să vin după 90 de zile cu o sinteză a analizei pe care noi, ca executiv, am făcut-o. Astfel, am identificat 23 de motive de nelegalitate la cele 5 PUZ-uri de sector și avem un raport asupra oportunității urbanistice a acestora, întocmit de o echipă de urbaniști.
Pentru că există aceste 23 de motive de nelegalitate, şi pentru că multe din aceste motive au fost deja confirmate de instanţe de judecată, voi cere Prefectului Capitalei să le atace în instanţă.
Între timp, lucrăm pentru finalizarea noului PUG, pentru care am alocat în buget suma de 5 milioane de lei. Până la finalizarea acestuia, construcţiile din Capitală se vor autoriza având ca bază planul urbanistic general vechi.
Reiterez afirmaţia potrivit căreia urbanismul din Bucureşti din ultimii 15 ani a fost o golănie, iar apogeul a fost reprezentat de PUZ-urile de sector, care propun densificarea oraşului”.
„Avem nevoie de securitate investiţională”
Primarul General a mai explicat că, deşi Bucureştiul oferă mari oportunităţi de dezvoltare, această dezvoltare are nevoie de o planificare urbană riguroasă: „O altă problemă o reprezintă securitatea investiţională: cum este posibil ca din 7 PUZ-uri de sector (pentru că sectorul 6 au avut 3 PUZ-uri succesive, în 2013, 2016 şi 2020), 5 să fie anulate de instanţă? De aceea nu avem, cu puţine excepţii, dezvoltatori imobiliari recunoscuţi internaţional, pentru că aceştia vor să participe la o competiţie economică onestă şi nu doresc să vină într-o junglă în care regulile sunt impredictibile şi în care riscă să-şi piardă banii în competiţii incorecte”.
foto: ziare.com; Primaria Bucuresti