ROMÂNIA DE ALTĂDATĂ, ÎN ELITA MONDIALĂ! O imagine de colecție cu un subînțeles mesaj care ar trebui să ne facă mândri: Nicolae Titulescu alături de fizicianul Albert Einstein și membrii Comisiei de Cooperare Intelectuală Internaţională de pe lângă Societatea Naţiunilor. Printre alţii: George Oprescu, Maria Sklodovska-Curie, Alfredo Rocco, Gilbert Murray, Paul Painlevé, Paul Valéry- 25 iulie 1930, Thoiry, la Hotel Leger.

Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, CraiovaRomânia – d. 17 martie 1941,CannesFranța) a fost un reputat diplomat, jurist, profesor și om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor. A fost membru titular (din 1935) al Academiei Române.

Între 1893-1900 urmează cursurile Liceului „Carol I” din Craiova. Pe baza rezultatelor excelente obținute (premiul de onoare la examenul de bacalaureat) primește o bursă la Paris și timp de 5 ani va urma cursurile Facultății de Drept. În 1903 obține premiul „Ernest Beaumont” la un concurs organizat la toate Facultățile de Drept din Franța, cu lucrarea intitulată: „Efectele actelor cu titlu gratuit, consimțite sub regimul comunității, fie de către femeia singură fie de către cei doi soți în profitul copilului din prima căsătorie, al unui copil comun sau unui al treilea. Un faimos profesor la Drept, profesorul Berthelemy caracteriza astfel lucrarea înaintată comisiei: „claritatea expunerii, precizia cunoștințelor, excelentul plan adoptat, maniera foarte riguroasă a unor părți lasă o impresie foarte favorabilă. La Paris își obține doctoratul cu teza Essai sur une théorie des droits éventuels.

Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu susține ideea Unirii Transilvaniei cu România, într-un discurs rostit la Ploiești și intitulat „Inima României”, el declara: „România nu poate fi întreagă fără Ardeal…Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața…Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice” În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române (Take IonescuOctavian GogaTraian VuiaConstantin Mille) înființează la Paris Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotențiar al națiunii române.

Demn de remarcat, în anii 1928 – 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru al Afacerilor Străine. În primul ministeriat la Externe (1927-1928) are o contribuție decisivă la acceptarea internațională a punctului de vedere românesc cu privire la problema „optanților” maghiari, ridicată de Budapesta, precum că România ar fi discriminat la reforma agrară din 1921 pe marii proprietari (moșieri) maghiari transilvani. Titulescu a combătut reproșul guvernului maghiar, demonstrând clar corectitudinea efectuării reformei respective de către București.

Titulescu și-a bazat întreaga activitate pe problemele majore, fundamentale, ale politicii externe a României.

sursa foto:Istoria pe răzătoare 

O imagine de colecție cu un subînțeles mesaj care ar trebui să ne facă mândri: Nicolae Titulescu alături de fizicianul Albert Einstein și membrii Comisiei de Cooperare Intelectuală Internaţională de pe lângă Societatea Naţiunilor.