Marele pianist Nelson Goerner (foto) va cânta pe scena Ateneului Român în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu” conduse de prim-dirijorul său principal, maestrul Christian Badea. Concertele, programate în serile de joi, 19 octombrie, şi vineri, 20 octombrie 2023, ora 19, vor cuprinde adevărate şlagăre din repertoriul simfonic. Din creaţia lui George Enescu, se va interpreta pentru început Rapsodia nr. 1, cu siguranţă cea mai cunoscută lucrare a compozitorului. În continuare, pianistul Nelson Goerner va evolua ca solist al Concertului nr. 3 de Serghei Rahmaninov, una dintre cele mai spectaculoase şi mai solicitante partituri concertante pentru pian din epoca roamantismului târziu. După pauză, dirijorul Christian Badea, împreună cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” va prezenta publicului Simfonia nr. 7 de Antonin Dvořák, considerată drept capodopera neegalată a creaţiei lui Dvořák pentru autenticitatea fondului muzical ceh prelucrat în cea mai convingătoare manieră universală.
Nelson Goerner este unul dintre pianiștii de mare prestigiu ai zilelor noastre. Apreciat de revista Le Monde drept „maiestuos în Chopin, de necontestat în Debussy […], unul din acei artişti discreţi a căror carieră este imensă”, Nelson Goerner a concertat ca solist cu marile orchestre ale lumii, printre care: Philharmonia, Orchestre de Paris, Filarmonica din Londra, Deutsche Kammerphilharmonie, Orchestra Hallé, Sinfonia Varsovia, sub bagheta unor dirijori de prim rang: Vladimir Ashkenazy, Philippe Herreweghe, Neeme Järvi, Sir Mark Elder, Paavo Järvi, Vassily Sinaisky, Jonathan Nott, Fabio Luisi, Esa-Pekka Salonen. A evoluat în festivaluri renumite, cum sunt cele de la Salzburg, Edinburgh, Verbier, La Roque d’Anthéron, La Grange de Meslay, La Folle Journée (Nantes și Tokio), Schleswig-Holstein, BBC Proms. Pasionat de repertoriul cameral, printre partenerii săi se numără Martha Argerich, Janine Jansen, Steven Isserlis, Gary Hoffman, Sol Gabetta, Renaud Capuçon.
Nelson Goerner a realizat înregistrări pentru Alpha Classics, discografia sa, cu lucrări de Chopin, Beethoven, Brahms, Debussy, Schumann, Fauré și Franck fiind considerată una de referință.
Născut în Argentina, în 1969, a studiat în țara natală cu Jorge Garrubba, Juan Carlos Arabian și Carmen Scalcione. În 1986 a câștigat Premiul I la Concursul „Franz Liszt” din Buenos Aires, beneficiind apoi de o bursă de studiu la Conservatorul din Geneva cu Maria Tipo, iar în 1990 a câștigat Concursul de la Geneva.
Christian Badea a primit aprecieri excepționale de-a lungul vastei sale cariere internaționale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte și operă de pe toate continentele. La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET.
Într-un repertoriu vast, care se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale secolului XX şi ale compozitorilor zilelor noastre, Christian Badea a dirijat orchestre precum Royal Philharmonic și BBC Symphony din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokio și multe altele, colaborând cu artiști importanți precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Mischa Maisky, Viktor Tretyakov și mulți alții.
Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, urmând apoi cursurile de dirijat la Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.
În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internațională și susținerii dezvoltării artistice a celor mai talentaţi tineri muzicieni din România și din alte țări europene.
Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, Proiectul „Parsifal la Ateneu”, prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul „Mari Concerte al Centenarului României”, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”, în toamna anului 2018.
Ateneul Român
Joi, 19 octombrie 2023, ora 19
Vineri, 20 octombrie 2023, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor: CHRISTIAN BADEA
Solist: NELSON GOERNER
Program:
George Enescu – Rapsodia română nr. 1, în la major, op. 11, nr. 1
Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 3, în re minor, pentru pian orchestră, op. 30
Antonin Dvořák – Simfonia nr. 7, în re minor, op. 70
Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar
Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei
Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.