Pentru că…suntem superficiali, pentru că… nu ne interesează o analiză profundă, de substanță, a procentelor în general, mai cu seamă când e vorba de chestiuni „fierbințiîn plan social, uite, am trecut… „pe lângă” vreo câteva aspecte DEMNE DE LUAT ÎN SEAMĂ.

Aflăm acum că… mai puțin de jumătate dintre elevi știu la finalul clasei a II-a, după 3 ani de școală, să scrie un text pornind de la câteva întrebări și sub 60% redactează acel text scriind corect cuvintele, propozițiile și semnele de punctuație. Acestea sunt rezultatele obținute de elevi la Evaluarea Națională la clasa a II-a 2019 și, în opinia specialiștilor, confirmă procentul de analfabetism funcțional de peste 40 arătat de testele PISA 2018. Situația este gravă”, avertizează departamentul Ministerului Educației care a publicat încă de pe 10 februarie raportul Evaluărilor Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a 2019.(edupedu.ro)

Așa, și?!? Faptul că oamenii din minister au dat acestei situații verdictul cu atributul GRAV… NU rezolvă situația pocnind din degete. NICICUM. Problema e una care necesită o analiză serioasă, o gândire coerentă, în mod categoric dezbateri nu doar între cadrele didactice, dar și cu părinții și, identificarea, de urgență, a unor soluții. Care… nu constau în niciun caz în „aerisirea” și super- „aerisirea” programelor școlare. Ca să nu mai vorbim de metoda „patul lui Procust”, cu „minunatele” teste grile care nu fac decât să dea „dislike” unui proces firesc al gândirii, al filtrării conștințelor acumulate, generând și încurajând, mai degrabă… educarea unor copii-roboți și asta o spun mulți educatori, chiar și specialiști în psihopedagogie.

Așadar, cu toții ar trebui să mai gândim. Și să vedem ce-i de făcut pentru binele tinerelor generații.

La Matematică, doar 75,06% dintre elevi reușesc să folosească corect numerele în calculele elementare la finalul clasei a II-a (după 3 ani de școală) și – dintre aceștia – mai puțin de 69% reușesc să facă adunări-scăderi și doar 65% pot să efectueze înmulțiri și împărțiri la finalul clasei a II-a, operații prevăzute de curriculum.

Remarcăm, însă, că specialiștii Ministerului Educației nu menționează nicăieri în raportul de 100 de pagini câți elevi de clasa a II-a au participat la această testare în 2019, pentru a putea vedea dimensiunea reală a eșecului curriculumului sau a aplicării acestuia și pentru a putea calcula ce înseamnă, raportat la numărul integral de copii testați, acest 65% din 75,06% care nu știu înmulțirea și împărțirea la finalul clasei a II-a. (notează edupedu.ro)

Menționăm că, până la data elaborării prezentului raport, nu au fost încărcate toate rezultatele obținute de elevi în urma acestei evaluări” – spune în raport Centrul din subordinea Ministerului Educației, la aproape 1 an de la examinarea copiilor.

  • Prezenta analiză statistică a rezultatelor obţinute de elevii care au participat la Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a în anul școlar 2018-2019 (EN II-2019) are la bază rezultatele înregistrate în aplicația dedicată acestui tip de evaluare națională”, susțin autorii raportului.

Aflăm acum că… mai puțin de jumătate dintre elevi știu la finalul clasei a II-a, după 3 ani de școală, să scrie un text pornind de la câteva întrebări și sub 60% redactează acel text scriind corect cuvintele, propozițiile și semnele de punctuație.