Vineri, 17 mai, zi aniversară : se împlinesc 83 de ani de la inaugurarea pentru public a Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”, o demnă comoară etnografică reprezentând autenticitatea satului românesc din secolele XVII – XX. Aici sunt prezentate publicului case, gospodării, monumente, unelte, artefacte provenind din diferite zone ale ţării, care ilustrează modul de viaţă de zi cu zi din lumea satului românesc vremurilor de demult.
Reprezentanții legendarei instituții ne invită să ne bucurăm de tradiţii şi obiceiuri în cadrul celor trei zile dedicate împlinirii a 83 de ani de la inaugurarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”!
În anul decretat de Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari”, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în perioada 17-19 mai 2019, vor fi organizate expoziții, concerte, lansări de carte, dezbateri, demonstrații ale meșterilor populari.
De „Zilele Muzeului Satului” va evolua și cea mai veche trupă de teatru comunitar, trupa de Teatru Nescris, în care actorii sunt simpli ţărani și continuă o tradiţie de mai bine de 100 de ani în comuna Şanţ din Bistriţa-Năsăud. Teatrul Nescris a existat în această comună cel puţin din 1912 şi a fost descoperit in 1935 de sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti.
De remarcat este şi prezenţa ansamblului „Nunta de la Drăguș”, care va aduce aminte tuturor de datinile și obiceiurile de căsătorie, ami cu seamă din minunatul tărâm al Țării Făgărașului.
În cadrul programului european „Noaptea muzeelor”, Muzeul Satului vă invită la un „Dialog coregrafic”, în care veţi avea posibilitatea să admiraţi şi comparaţi dansul Căluşului cu cel irlandez şi cu cel ucrainean.
***Satul nu este situat într-o geografie pur materială şi în reţeaua determinantelor mecanice ale spațiului ca orașul; pentru propria sa conștiință satul este situat în centrul lumii ți se prelungește în mit. Satul se integrează într-un destin cosmic, într-un mers de viață totalitar, dincolo de al cărei orizont nu mai există nimic. Aceasta este conștiința latentă a satului despre sine însuși.(Lucian Blaga- Elogiu satului românesc)
Nu vor lipsi nici ansamblurile minorităţilor care ne vor încânta cu portul şi dansul lor.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 17 mai, ora 12:00, la Scena Dumitra. Vă așteptăm cu drag!
Programul complet pe http://muzeul-satului.ro/wp-content/uploads/2019/05/PROGRAM-ZILELE-MUZEULUI.pdf
foto : Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”