Azi va fi publicată legea 57/2021 prin care însuși Monitorul oficial va fi disponibil în format PDF.

„Am crede că în secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta, și nici că e un mare motiv de laudă să dai acces la documentul central al statului, legea, în format electronic, liber și care să permită funcții de bază ale oricărui document electronic.

Este un pas înainte pentru transparență și digitalizare.

Este o victorie pentru toți cei care se chinuiau până acum la publicarea actelor normative să le folosească textul oficial.

Legea făcea parte din pachetul de legi pentru debirocratizare și transparentizare depus în vara anului trecut (https://cutt.ly/PachetLegiDebirocratizareUSR). Ultima lege care mai rămâne de adoptat din pachet este cea referitoare la transparentizare.

Lupta pentru transparentizarea statului român este una grea. Ultima lege din pachet ar crea un registru public al transparenței, ar da sancțiuni la răspunsurile în bătaie de joc, și ar obliga instituțiile să dea datele în format electronic. Adică să nu mai primim sute de pagini de tabele scanate, ci fișierul electronic simplu.

Este un lucru de bun simț, exact ca publicarea Monitorului oficial în format PDF. Sunt fișiere care există deja în instituții, dar pur și simplu nu sunt comunicate solicitanților. Cu toate acestea, legea aceasta a fost retrimisă deja de două ori la comisie”, a scris ministrul Claudiu Nasui pe pagina sa de facebook.