Monica Ulmanu, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, a câștigat premiul Pulitzer pentru anul 2020, alături colegii săi de la cotidianul The Washington Post, la categoria jurnalism explicativ.

După ce a absolvit programul de Licență în Jurnalism și de Masterat în Producție Multimedia și Audio-Video la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Monica a primit o bursă Fulbright în Statele Unite ale Americii, unde s-a specializat în jurnalismul vizual. A lucrat în SUA și în Marea Britanie, în redacții de mare prestigiu, precum Thompson Reuters, The New York Times, The Boston Globe și The Guardian.

Premiul Pulitzer, cel mai prestigios premiu pentru jurnalism din lume, a fost acordat echipei The Washington Post, din care face parte și Monica Ulmanu, pentru o serie de articole despre încălzirea globală. „O serie extraordinară de materiale de presă care demonstrează, cu precizie științifică, efectele înfricoșătoare pe care le produc temperaturile extreme pe glob” este motivația juriului pentru premiul acordat. Seria de articole poate fi citită aici: https://www.pulitzer.org/winners/staff-washington-post.

Pagina Monicăi Ulmanu de pe site-ul Washington Post, cu link-uri către materialele semnate de ea (inclusiv materialele din seria despre încălzirea globală care au fost recompensate cu premiul Pulitzer) poate fi accesată aici: https://www.washingtonpost.com/people/monica-ulmanu/.

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

FJSC este prima facultate de jurnalism înființată după 1990, fiind recunoscută pe plan național și internațional, drept un spațiu al formării profesionale, pentru domeniul științe ale comunicării, la cele mai înalte standarde. Universitatea din București este prima universitate din țară, din punctul de vedere al formării și al cercetării la nivel academic, așa cum indică exercițiile de clasificare instituțională ale Ministerului Educației.

Iata si o scurta carte de vizita a Monicai Ulmanu, asa cum apare in ziarul american:

Graphics editorEducation: UNC-Chapel Hill, MA in Visual Communication Monica Ulmanu is a graphics editor for The Washington Post. She joined The Post in 2018 from the Guardian newsroom in London where she worked as a special projects editor. Previously, she worked on the graphics desk at Thomson Reuters,

Boston Globe, and as an intern at The New York Times.Honors & Awards:

  • Edward R. Murrow Award, 2018 – Outstanding achievement in Continuing coverage
  • Malofiej Infographics Awards, 2017, 2016 and 2011
  • SND Best of Digital Design, 2017, 2016, 2013, 2012 and 2011
  • European Digital Media Awards, 2017
  • Information is Beautiful awards, 2017
  • NPPA, 2009, 2010
  • Society of Professional Journalists, 2010

Foreign languages spoken: French, Romanian

Sursa foto: https://www.washingtonpost.com/