Ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat astăzi, la Roma, împreună cu Luigi Di Maio, vice-premier şi ministru al dezvoltării economice, muncii şi politicilor sociale din Italia, un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea pe terţe pieţe.

”Memorandumul semnat astăzi aduce plus-valoare şi lărgeşte semnificativ orizontul cooperării bilaterale, valorificând avantajele geostrategice şi expertiza României în vecinătatea estică a Uniunii Europene şi în Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, Italia deţine expertiză pe pieţele din nordul Africii. Companiile româneşti şi italiene aveau nevoie de un impuls şi de sprijinul autorităţilor guvernamentale pentru a materializa acest potenţial şi mă bucur că, împreună cu vice-premierul Di Maio, putem contribui la acest proces”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe, semnat între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul pentru Dezvoltare Economică din Italia, are ca obiectiv creșterea pieței muncii, internaționalizarea companiilor și crearea unei noi dinamici în cele două economii.

Principalele prevederi:

• Sprijinirea accesului companiilor pe piețe terțe prin promovarea de evenimente comune, precum forumuri de afaceri, misiuni comerciale, evenimente B2B;

• Schimbul de informații privind comerțul, cooperarea și oportunitățile de investiții pe piețe terțe;

• Identificarea zonelor cu potențial de comerț sau de investiții care pot genera fluxuri comerciale între România și Italia, ca și spre alte piețe;

• Încurajarea mediilor de business din cele două state în direcția dezvoltării legăturilor comerciale și a investițiilor.

“Existenţa unei comunităţi mari a românilor în Italia – de peste 1,2 milioane persoane, ca şi a celei italiene din România, afinităţile sociale şi culturale, o structură antreprenorială foarte apropiată, marcată de preponderenţa IMM-urilor în economia ambelor ţări, interesele noastre comune, precum şi Parteneriatul Strategic consolidat încheiat în 2008 sunt principalele motoare ale unei relaţii bilaterale foarte dinamice şi echilibrate, care a ajuns la fluxuri de mărfuri de peste 15,5 miliarde euro anual, un record istoric”, a mai spus Ștefan-Radu Oprea.

Cei doi miniştri au convenit, de asemenea, intensificarea cooperării în domeniul start-up-urilor inovative – atât în plan bilateral, cât şi la nivel european – pentru menţinerea competitivităţii economiilor naţionale şi întărirea Uniunii Europene în actuala conjunctură internaţională. Propunerea ministrului Oprea de participare a companiilor italiene la realizarea proiectelor strategice în parteneriat public-privat în România a fost primită cu interes de interlocutor, ca o oportunitate suplimentară de creştere a prezenţei investiţionale italiene şi a cooperării bilaterale.

Din delegația română au mai făcut parte și George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, și Norina Boru, consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Comercială și Economică de la Roma.

Ministrul Oprea este în vizită de lucru la Roma, în perioada 10-11 aprilie. Pe agenda deplasării se mai află participarea la Forumul Economic România – Italia, la care se înregistrează o audienţă de peste 180 de reprezentanți ai unor companii italiene şi româneşti, şi întâlniri cu conducerile Agenţiei de Comerţ Exterior (ICE) şi Confederaţiei Naţionale a IMM-urilor şi Artizanilor din Italia. De asemenea, Ștefan-Radu Oprea are programate discuţii cu consulii generali ai României de la Roma, Bologna, Bari, Trieste şi Torino, pentru a analiza modalităţile de eficientizare a promovării economice a României în diferitele regiuni ale Italiei.

În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 15,52 miliarde de euro (creștere cu 6,2% față de anul 2017), din care exportul 7,75 miliarde euro (creștere cu 10%) și importul 7,77 miliarde euro (în creștere cu 2,6%), ponderea în comerțul total al României fiind de 10,31%. Italia ocupă locul 2 în topul țărilor partenere pentru România, atât la export, cât și la import.

În prezent, numărul societăţilor cu capital italian înregistrate în România a ajuns la 47.365 (pondere 21,2% în totalul companiilor străine), cu un capital total investit (investiţii directe) de 2,6 miliarde euro (locul 5, pondere 5,8%). Dintre acestea, sunt active peste 23.000 de firme.

În 2018, erau înscrise la Registrul Comerţului din Italia peste 14.200 societăți de capital cu cel puțin un acționar român (SRL), 11.400 societăți de persoane și 49.300 întreprinderi individuale, respectiv persoane fizice autorizate provenind din România care desfăşoară diverse activităţi economice.