Muzeul Național de Artă al României împreună cu Societatea Română a Artiștilor Botanici, organizează o extraordinară expoziția de pictură- „Flori sălbatice din România – o istorie botanică”.
Florile sălbatice, între artă și știință.
Expoziția reunește opere din colecția Muzeului Național de Artă al României și lucrări din patrimoniul muzeului Grădinii Botanice D. Brandza din București. Ea pune în paralel lucrări artistice cu lucrări de interes științific, cele două viziuni complementare oferind o imagine nouă, proaspătă asupra frumuseții și unicității florei sălbatice a României.
În peisajele și naturile statice datorate unor clasici ai picturii românești din secolul al XIX-lea precum Grigorescu, Andreescu, sau unor maeștri moderni ca Luchian, Pallady sau Ion Țuculescu accentul se deplasează de la atmosferă la spontaneitatea tușei, de la contrastul cromatic la vibrația spațiului. Acestora, expoziția le contrapune lucrări de mare acuratețe botanică din două perioade diferite – cele ale Angiolinei Santocono din 1960 și cele de dată foarte recentă, selecționate din albumul de artă botanică „The Transylvania Florilegium”, realizat și lansat în 2018 la Londra, din generoasa inițiativă a Fundației Prințului de Wales.
Un proiect organizat cu sprijinul BASF.
Curator: Irina Neacșu
Istoric de artă: Christiana Diaconu
DE VIZITAT în perioada 12 aprilie – 5 mai 2019.
*Sălile Kretzulescu
Program: miercuri – duminică, 10 –
2019-04-15