Începând cu data de 12 iunie, au fost depuse, la Compania Națională de Investiții (CNI), aproximativ 2.000 de solicitări privind înscrierea în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS).

Potrivit informațiilor oficiale, majoritatea dintre acestea sunt solicitări pentru obiective de investiții din categoria celor care pot fi finanțate în cadrul noilor subprograme pe care CNI le va implementa din acest an. Astfel, este vorba de solicitări pentru:

  • reabilitarea și modernizarea de sectoare de drumuri locale sau județene;

  • realizarea de fose septice, stații de microepurare și sisteme de alimentare cu apă;

  • construcția sau reabilitarea de grădinițe ori școli;

  • reabilitarea sau construirea de centre medicale ori dispensare.

În conformitate cu cadrul legal de derulare a PNCIPS, toate aceste solicitări sunt analizate în departamentele de specialitate și sunt introduse pe listele sinteză aferente în măsura în care sunt îndeplinite condițiile legale. Ulterior, aceste liste sinteză sunt aprobate prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației și sunt demarate procedurile ulterioare de introducere la finanțare.

Mai multe detalii legate de obiectivele care se pot implementa prin CNI în cadrul PNCIPS, precum și modalitatea de accesare a subprogramelor pot fi găsite în Ghidul de depunere de pe site-ul CNI, secțiunea Proiecte / Documente utile.

IMPORTANT: Prin Ordonanța de Urgență nr. 95 din 4 iunie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții „C.N.I.” – S.A., au fost aduse o serie de modificări ale cadrului legal de derulare a Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social. Dintre acestea, amintim crearea  a două noi subprograme care să vizeze realizarea de „Drumuri de interes local și drumuri de interes județean” și realizarea de „Fose septice, stații de microepurare și sisteme de alimentare cu apă”. Totodată, prin actul normativ, au fost redefinite două dintre subprogramele existente (”Instituții de învățământ de stat” și  ”Unități sanitare”), astfel încât să poată fi finanțate și unități din învățământul preșcolar și școlar, dar și instituții medicale din mediul rural.