Una dintre axele principale ale Bucureștilorde ieri și de-acum: Bulevardul Magheru, cum îl știu toți, cea de-a doua „coloană vertebrală” a capitalei (după Calea Victoriei), cum consideră unii.ajunge fix în „km 0”, la Universitate, în cea mai tranzitată intersecție a ceea ce A FOST, cândva ”micul Paris”.


Acum arată jalnic, sub talpa grosolană, ucigașă a mâzgălelilor grafitti, a clădirilor care se vor… cândva (oarecând?) renovate, restaurate… dar care par uitate de oameni și vremuri… Acum, celebrul bulevard e de-a dreptul o mizerie, o mare RUȘINE pe obrazul capitalei. Sunt, la orice pas, imagini  dezolante, înfiorătoare, ca într-un oraș pe jumătate părăsit, vandalizat. Te dor ochii și te doare sufletul să privești (sigur, dacă te interesează soarta acestui oraș care are ăretenții de metropolă, de capitală, dar arată cumplit!).

Vorbim de centrul Bucureștilor, de artera care ducela Universitate, a cărei clădire, și ea, a căzut pradă vandalilor și… nepăsării! Ca și sediul Facultății de Arhitectură.   

 Să nu mai vorbim de zdrențele de afișe, de mizerie, de mașini parcate alandala, de geamurile sparte, de porcăriile scrise pe ziduri, de cei îmmprieteniți cu băutura mai mult decât trebuie, care zac aiurea pe bănci sau prin fața vreunei vitrine, noapte de noapte…

Și pe ztrăzile adiacente atmosfera e aceeași…

Oripilant. Cutremurător. Aude careva?!?!?

Bulevardul Magheru este un bulevard central din București. Construit la începutul secolului XX, poartă numele generalului Gheorghe Magheru. Împreună cu Bulevardul Bălcescu, Magheru leagă Piața Romană de Piața Universității iar în anii 1930-1940 reprezenta una din arterele cele mai moderne ale Bucureștiului.Timp de mai mulți ani a fost și una din cele mai scumpe artere comerciale din lume conform analiștilor.

Clădiri, monumente, locuri încărcate de istorie și amintiri:

Palatul Societății de Gaz și Electricitate

Restaurantul „Grădinița”

Cofetăria „Casata”

Casa D.A. Sturdza: în prezent aici funcționează librăria Cărturești

Magazinul „Eva”

[ARO (Patria)]: construit între 1929-1931

Cinema Scala

Teatrul Nottara

Hotel Ambasador

Hotel Lido

Clădirea CICLOP: prima parcare supraetajată, construită în 1928

Blocul ITB

Blocul Scala

* Perioada de grație de pe Magheru a fost cea dintre cele două războaie mondiale, când clădirile construite aici au revoluționat arhitectura românească, fiind considerate șocante față de majoritatea clădirilor de atunci. Acest tip de clădiri se numeau blockhaus, având mai multe etaje cu apartamente de locuit, instituții, hoteluri și chiar muzee.

Aici este construit blocul Aro, conform planurilor lui Horia Creangă, la intersecția dintre Pictor Arthur Verona și Magheru, fiind prima construcție de factură avangardistă din capitală. La parterul blocului se regăsește și acum cinematograful Patria.

Anii 1930 sunt marcați de construcția a două hoteluri pe bulevardul Magheru, hotelul Ambasador și hotelul Lido, cunoscut înainte ca hotel Angelescu. La Lido se găsea odată o piscină cu valuri artificiale, extrem de cunoscută în acea perioadă.

foto: https://www.google.com/maps/place