Din ce în ce mai mulți pacienți apelează la albirea profesională a dinților, procedeu care trece dincolo de felul în care arată dantura noastră: dinții albi au puterea de a ne reda încrederea în noi înșine. Iar pe un fundal pandemic, încrederea și confortul psihic sunt piloni fără de care nu putem ieși sănătoși din această perioadă. În jurul albirii dentare s-au cristalizat mituri și controverse care ne țin departe de acest tratament. Medicul dentist Andrei Constantinovici vorbește despre miturile create în timp despre albirea dentară și despre gradul în care acestea sunt (sau nu) adevărate.

Mit 1: Albirea dentară are un efect de scurt timp, care nu rezistă decât câteva ore, deci e potrivită doar pentru evenimente.

Dr. Andrei Constantinovici: Smalțul nostru este diferit, același lucru fiind valabil și cu stilurile noastre de viață și felul în care ne igienizăm dantura. Cu toate acestea, indiferent de pacient și de stilul său de viață, efectul albirii dentare profesionale durează cel puțin șase luni, iar în cele mai fericite cazuri – vizite regulate la stomatolog și periaj corespunzător la domiciliu – albirea dentară poate să aibă un efect vizibil vreme de 2 și chiar 3 ani.

Mit 2: În loc de albire profesională, îmi pot face detartraj dentar, pentru că și el albește dinții.

Dr. Andrei Constantinovici: În realitate, detartrajul este o procedură stomatologică prin care doar se elimină tartrul de pe dinți; într-adevăr, ei par mai albi doar pentru că sunt curățați în profunzime, însă rezultatele detartrajului nu se compară cu cel al albirii profesionale în cabinet. Albirea dentară e o metodă simplă și confortabilă prin care sunt îndepărtate petele de la nivelul dinților, aceștia redevenind strălucitori.

Mit 3: Albirea dentară sensibilizează dantura.

Dr. Andrei Constantinovici: Albirea dentară nu are nicio corelație reală cu sensibilizarea dinților. Într-adevăr, în primele ore (maximum două zile) dinții noștri pot resimți un oarecare disconfort, este firesc, însă dantura nu va fi sensibilizată pe termen lung. Atât timp cât albirea dentară a fost realizată de un medic specialist cu experiență, într-o clinica stomatologica Bucuresti în condiții sigure, sensibilizarea dentară datorată albirii profesionale este doar un mit.

Cu toate acestea, albirea dentară acasă poate provoca sensibilitate pe un termen mai lung, asta pentru că întreg procesul nu este realizat sub atenta supraveghere a medicului specialist, motiv pentru care nu recomandăm acest tip de albire; dincolo de asta, albirea dentară la domiciliu nu are nici pe departe rezultatele albirii dentare în cabinet.

Mit 4: Produsele pentru albire dentară din comerț sunt la fel de eficiente ca albirea în cabinet.

Dr. Andrei Constantinovici: În farmacii și chiar supermarket-uri există numeroase produse pentru albire dinti – paste de dinți care promit minuni, ape de gură cu diverse substanțe și multe alte soluții care par ofertante.

Cu toate acestea, albirea dentară oferită în afara cabinetului specialistului nu oferă decât o depigmentare a petelor foarte vizibile – de ceai, cafea, vin roșu – însă aceste produse nu albesc propriu-zis dinții. Într-adevăr, suntem atrași de prețul lor, mult mai redus decât cel al unei albiri profesionale, însă eficiența lor e minimă, ceea ce transformă produsele „minune” într-o cheltuială. La polul opus, albirea dentară în cabinetul medicului stomatolog este o adevărată investiție.

Cu toate acestea, există soluții de albire a dinților la care putem apela doar pentru prelungirea efectului de albire a dinților, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, cărbunele activ, alimentele precum merele și kiwi-ul, dar și pastele de dinți pentru albire. Ele sunt utile doar pentru întreținere, nicidecum pentru un tratament propriu-zis.

Mit 5: Dinții vor fi foarte albi și vor părea falși.

Dr. Andrei Constantinovici: Pacienții se tem de albirea dentară pentru că au senzația că dinții lor vor căpăta un aspect nenatural; nimic mai fals – albirea dentară în cabinetul stomatologului nu implică astfel de riscuri, pentru că se alege o nuanță dintr-un paletar foarte larg, o nuanță care să completeze fizionomia pacientului și care să fie apropiată de nuanța naturală a dinților săi.

Albirea dentară realizată la domiciliu, pe de altă parte, are aceste riscuri, pentru că substanțele și concentrația din produsele folosite nu sunt clar definite și nu sunt alese în conformitate cu necesitățile pacientului.

Albirea dentară este începând cu anii 1980 un procedeu și iubit, și controversat; miturile cristalizate în jurul acestui subiect rămân, în marea majoritate, false, pentru că tratamentul este unul complet sigur, nedureros, deloc invaziv. Cea mai sigură și eficientă modalitate de albire dentară este cea profesională, realizată sub supravegherea medicului specialist; albirea dentară acasă nu e un tratament pe care îl recomandăm, pentru că discolorațiile dentare pot ascunde afecțiuni care pot fi agravate de concentrațiile folosite acasă. Un tratament eficient și nedureros, albirea dentară profesională ne redă, pe lângă zâmbetul la care am visat, atributul de care avem cea mai mare nevoie în context pandemic: confortul psihic.