Universitatea din București organizează joi, 6 aprilie 2023, dezbaterea „Etica în momente de criză și schimbare profundă”. Evenimentul, care va avea loc în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București, începând cu ora 15:00, va reuni reprezentanți ai mediului public, privat, național și internațional, ai mediului academic, dar și experți în etică, leadership, digitalizare și tehnologie.
Dezbaterea va fi moderată de prorectorul pentru Rețele universitare și Relații publice al Universității din București, conf. univ. dr. Sorin Costreie, și va fi deschisă cu discursul secretarului general adjunct al NATO, dr. Mircea Geoană.
În cadrul primei sesiuni a evenimentului, dedicate eticii leadershipului (15:00 – 16:30), vor lua cuvântul rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, vicepreședintele Academiei Române prof. univ. dr. Mircea Dumitru, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, dr. Sebastian Burduja.
A doua parte a dezbaterii (17:00 – 18:30) va aborda tematica eticii schimbărilor tehnologice. Moderat de directorul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București, conf. univ. dr. Emilian Mihailov, panelul va reuni specialiști precum prodecanul Facultății de Filosofie a Universității din București, lect. univ. dr. Emanuel Socaciu, prodecanul Facultății de Automatică a Universității Politehnica din București, prof. univ. dr. Răzvan Rughiniș, Maria Axente, responsible AI Lead în cadrul PwC UK, și asist. univ. dr. Cristina Voinea, cadru didactic al Facultății de Management a Academiei de Studii Economice din București și cercetător al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată al Universității din București.
Dezbaterea „Etica în momente de criză și schimbare profundă” este organizată în contextul în care, ca societate, trăim într-o epocă a schimbărilor multiple, rapide și cu profunde efecte pentru toate aspectele vieții noastre: transformări strategice, mișcări economice și sociale noi, tehnologii disruptive. Viitorul ascunde, mai degrabă, incertitudine și impredictibilitate. Statele și mediul privat, deopotrivă, se preocupă prin toate instrumentele disponibile să creeze noi mecanisme politice, sociale, economice și tehnologice pentru a ameliora și, eventual, depăși crizele succesive. Experți din toate domeniile proiectează poduri ideologice între noile constructe sociale. Puterea ideilor ghidează procesul de modelare a lumii de mâine. Valorile solide și puterea de inovare trebuie să genereze modelele de bună guvernare și reziliență societală, competiție pentru eficientizare și prosperitate, precum și stiluri adaptate de leadership. Astfel, experții invitați la dezbatere vor căuta să găsească răspunsuri care să contureze posibile căi de urmat în momentele de criză și de schimbare profundă ale societății noastre.