Premieră pentru România la Summit-ul NATO de la Londra. Numărul doi al Alianței Nord Atlantice românul Mircea Geoană. Oficialul a ținut un discurs absolut impresionant.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „Provin din România și am fost suficient de norocos să fiu primul secretar general adjunct al NATO reprezentând un aliat nou. O regiune, țara mea și milioane și milioane de europeni care am fost separați de familia noastră naturală de comunism.
Cine și-ar fi imaginat că după 30 de ani, regiunea noastră va fi parte completă a lumii occidentale, membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Uneori cred că trăiesc un vis”.
”Un român ca secretar general adjunct al NATO. Asta este o reușită. Îmi amintesc că am avut un intens complex provincial. (…) Prima mea experiență în Occident a fost să merg la ENA (Școala Națională de Administrație din Franța). Îmi amintesc că eram speriat de moarte pentru că am crezut că nu voi fi pregătit. Dar da, am fost. Și da, suntem și vom fi. Când cineva vine și ne spune să alegem între Europa și America, le voi spune că nu pot face asta. Pentru că Europa și America de Nord sunt două părți ale aceleiași monede. Nu ne puneți să alegem pentru că întotdeauna alegem securitatea. Pentru că avem în istoria și geografia noastră în partea de Europă pe care o reprezint un sentiment foarte restrâns de supraviețuire. Nu există nicio cale aceea în care Occidentul renunță să lupte. Amințiti-vă că un singur lucru face diferența: valorile pe care le împărtășim. Să nu vă îndoiți niciodată de valorile noastre, de valorile libertății, democrației și societății deschise. Lupta generației mele a fost reunificarea Europei, iar lupta părinților fondatori ai Alianței  a fost să nu repete războaiele devastatoare care au distrus Europa și lumea secolului al XX-lea”, a detaliat Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct a făcut și o pledoarie pentru soliditatea articolului 5 din Tratatul NATO, considerat piatra de temelie a securității euro-atlantice și pus la îndoială de afirmațiile președintelui francez privind ”moartea cerebrală a NATO”.
”Cred că ceea ce articolul 5 spune este același lucru pe care Thomas Jefferson l-a spus la începuturile democrației europene”, a afirmat Geoană, citându-l pe al treilea președinte din istoria SUA și autor al Declarației de Independență. 
 ”Acesta este articolul 5. Să fim loiali angajamentelor noastre indiferent de situație. Și este ceva ce vă implor să faceți. Când veți fi în poziții ca acestea, continuați să inovați. Democrația și libertatea nu sunt lucruri care nu vor supraviețui dacă nu investiți și nu inovați. Continuați să inovați”, i-a îndemnat Mircea Geoană pe cei prezenți în sală
”Acum 30 de ani, pe străzile din București și Timișoara, în singura formă sângeroasă a revoluțiilor din țările fost-comuniste, în țara mea, tineri ca voi au rupt o bucată din mjilocul steagului României, ca simbol al separării din incredibilul trecut greu. Prin acea gaură ne-am imaginat un viitor și am vrut să prindem din urmă timpul istoric pierdut, iar istoria a fost răbdătoare cu noi”, a mai afirmat Mircea Geoană(caleaeuropeana.ro).

Foto: caleaeuropeana.ro

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „Provin din România și am fost suficient de norocos să fiu primul secretar general adjunct al NATO reprezentând un aliat nou”.