ÎN NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, PRIMĂRIA CAPITALEI VA DESCHIDE PORȚILE PALATULUI ADMINISTRATIV, O CAPODOPERĂ A STILULUI TRADIȚIONAL NEOROMÂNESC.

Trebuie știut, în acest context: clădirile primăriilor marilor orașe europene, precum Viena, Berlin, Stockholm, Bruxelles, Oslo, Londra, Paris, constituie obiective turistice importante, puse în valoare de municipalităţile locale, pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști.

FOARTE BINE! Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București şi instituţiile de cultură din subordine, se alătură Nopţii Europene a Muzeelor şi își așteaptă vizitatorii în data de 14 mai cu expoziții, spectacole de muzică și teatru, recitaluri, prezentări interactive și tururi ghidate ale unor case memoriale din Capitală, conform Programului Ediției 2022 (https://drive.google.com/…/1WxCHk8GE9AeOUbbHqT6…/view…).

Scara de onoare, un plus de monumentalitate

Deși în interiorul palatului nu se găsesc obiecte de artă excepționale, clădirea în sine are o arhitectură deosebită, păstrând grandoarea sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Imobilul reprezintă opera arhitectului Petre Antonescu (1873-1965), unul dintre principalii promotori ai stilului de arhitectură neoromânesc, creator al unor imobile reprezentative pentru Bucuresti, precum Arcul de Triumf, Banca Mannorosch Blank, Palatul Facultății de Drept, Palatul Arhivelor Naționale.

Atrage atenţia, în primul rând, scara de onoare, în forma a trei rampe în forma literei “T”, care ulterior a primit un plus de monumentalitate de îndată ce rampele şi-au desfăşurat aripile dintre podest şi piano nobile aşezându-se perpendicular pe prima.

Restaurarea componentelor artistice

Având în vedere importanţa culturală şi de arhitecturală a Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti, clădirea a traversat un amplu proces de consolidare şi restaurare, atât asupra părţii supraterane dar şi subterane ale imobilului. Zonele cu valoare culturală identificate prin acesta au fost marcate explicit în proiect, fiind specificate modalitățile de intervenţie permise și interdicţia de afectare prin intervenții de consolidare.

Toate componentele artistice existente în aceste spații – stucaturi, vitralii, confecții metalice, pietrărie, pardoseli și tâmplării interioare ce au fost identificate ca tâmplării istorice cu valoare de patrimoniu – au făcut obiectul proiectelor speciale de restaurare de componente artistice.

Noaptea Muzeelor la Primăria Capitalei – Oferta culturală: expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive

Din programul Nopții Europene a Muzeelor în clădirea Primăriei Capitalei vor fi organizate 9 expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, o proiecție cu filme istorice din arhiva Muzeul Municipiului București și o instalație video despre București.

Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel național și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive, toate desfășurate în format fizic, astfel:

•Expoziții la Palatul Șuțu (inclusiv expoziția permanentă ”Timpul Orașului”, care, pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, propune o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut);

•Mini-recitaluri de jazz și muzică clasică la Muzeul Theodor Aman;

•Observații astronomice la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu;

•Înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti se vor putea auzi la Casa Artelor Dinu Lipatti, iar bursierii Fundației Regale Margareta a României vor susține un recital extraordinar de muzică clasică;

•Prezentarea interactivă a păpușilor de la Teatrul Țăndărică unde vizitatorii pot vedea, printre altele, cum, dintr-o bucată de lemn, se realizează o păpușă sau o marionetă

Pe lângă numeroase alte evenimente culturale organizate pentru noaptea de 14 mai, la Muzeul Național al Literaturii Române vor cânta, în concert, cei de la Sarmalele Reci, iar apoi, invitatul de la miezul nopții va fi Florin Piersic Jr.

Sunt pregătite multe surprize și pentru copii, dintre care amintim: Vânătoarea de obiecte din muzeu, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române (și în cadrul căreia obiectele ascunse vor avea legătură cu activitatea de scriere/lectură), tururi ghidate la Mărțișor sau ateliere de colorat și vopsit blazoane, steaguri, scuturi și săbii, organizate de Opera Comică pentru Copii.

Bucureștenii iubitori de cultură și artă sunt așteptați în 22 zone de interes cultural-turistic

În Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate 22 de obiective, clădiri și instituții de cultură aflate în administrarea Primăriei Capitalei: Palatul Administrativ din Bd. Regina Elisabeta nr. 47, Teatrul Țăndărică, Muzeul Municipiului București, Muzeul George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Victor Babeș, Muzeul Fredric Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Casa Artelor Dinu Lipatti, Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărțișor, Casa Memorială George și Agatha Bacovia, Casa memorială Ion Minulescu și Claudia Millian, Casa Memorială Liviu și Fanny Rebreanu, Casa Memorială Anton Pann, Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Opera Comică pentru Copii și ARCUB.

Linie specială de transport public pentru Noaptea Muzeelor

Totodată, pentru a veni în întâmpinarea bucureştenilor şi turiştilor, special pentru acest eveniment, Primăria Capitalei, prin TPBI şi STB, a înfiinţat linia specială de transport public, 362 – care va funcţiona în noaptea de 14 mai, pe traseul Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Romană, Bd. Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii (conform hărţii ataşate) de la 19.00 până la 02.00.

Surse:

– Arhivele Naţionale ale României, fond Ministerul Lucrărilor Publice, Consiliul Tehnic Superior, dosar 7/1904-1931 © Simina Stan

– George Potra – Din Bucureștii de altădată, Editura Științifică și Enciclopedică, 1981

-Hanna Derer, Gabriel Cârstea – Primăria Municipiului Bucureşti, iniţial Ministerul Lucrărilor Publice – 1906-2016: Momente, în Revista Arhitectura, 29 mai 2017 (http://arhitectura-1906.ro )

-www.arcub.ro

Foto: Arhiva Direcției Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București – Camera Nikon D3300 & Nikkor 18-140mm Lens