FOARTE INSPIRAT! „Mobilitatea studenților și a cadrelor didactice, precum și predarea și învățarea limbii japoneze în școli și universități din România sunt componente centrale ale colaborării bilaterale cu Japonia.
Am reconfirmat susținerea acestora, în întrevederea pe care am avut-o astăzi cu E.S. domnul Takashi Katae, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în România.
Discuția a fost un prilej de reconfirmare a relațiilor excelente în domeniul educației și de explorare a unor noi oportunități de cooperare între cele două țări, precum organizarea unor schimburi de bune practici în consiliere și orientare școlară și utilizarea inteligenței artificiale în educație”, adeclarat în urmă cu scurt timp ministrul Educației, Ligia Deca.
***
Sistemul educațional japonez a fost reformat după al Doilea Război Mondial. Vechiul sistem 6-5-3-3 a fost schimbat într-un sistem 6-3-3-4 (6 ani de școală elementară, 3 ani de liceu, 3 ani de liceu și 4 ani de universitate) cu referință la sistemul american. Perioada de timp gimukyoiku 義務教育 (învățământul obligatoriu) este de 9 ani, 6 în shougakkou 小学校 (școala elementară) și 3 în chuugakkou 中学校 (liceu).
Japonia are una dintre cele mai bine educate populații din lume, cu 100% înscriși în clasele obligatorii și zero analfabetism . Deși nu este obligatoriu, înscrierea la liceu (koukou 高校) este de peste 96% la nivel național și de aproape 100% în orașe. Rata abandonului școlar este de aproximativ 2%. Un procent destul de mare dintre toți absolvenții de liceu merg la universitate sau la colegiu.
Se pune accent pe formarea caracterului
Până la împlinirea vârstei de 10 ani, copiii japonezi nu susțin examene, pentru că primii ani de școală sunt dedicați formării caracterului și a bunelor maniere. În acești ani, japonezii învață să-i aprecieze și să-i ajute pe cei din jur, să ocrotească natura și să dea dovadă de empatie.
Anul școlar Începe pe 1 aprilie
Spre deosebire de alte țări, unde anul școlar începe în septembrie sau octombrie, în Japonia anul școlar începe pe 1 aprilie. Astfel, prima zi de școală coincide cu Hanami, sărbătoarea florilor de cireș, considerată de japonezi un moment important al celebrării naturii și vieții în general. Astfel, cei mici asociază mersul la școală cu primăvara, anotimp al reînnoirii și privesc cu optimism acest nou început.
Copiii japonezi învață caligrafie și poezie
Japonezii pun mare preț pe tradițiile și valorile lor culturale, de aceea copiii studiază la ore caligrafie (shodo- scrierea caracterelor cu pensula pe hârtie de orez) și haiku (poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe).