Miniștrii Economiei din UE s-au întâlnit la Budapesta, la invitația ministrului Márton Nagy, care deține pentru următoarele luni

Președinția Consiliului UE.

Reuniunea informală a avut o agendă de actualitate, cu provocări cărora am încercat să le găsim răspuns:

– tranziția spre autovehiculul electric: cum vom atinge țintele 2035?;

– cum păstrăm competitivitatea industriei europene după declarația de la Anvers;

– cum va influența Inteligența Artificială competitivitatea europeană.

„Am susținut poziția industriei românești, cu ai cărei reprezentanți m-am întâlnit săptămână trecută, pentru a avea o poziție de țară.

Am militat pentru realism și echilibru, pentru identificarea și alocarea corectă a resurselor financiare, pentru că toți cetățenii europeni trebuie să beneficieze de aceste resurse, atâta timp cât obiectivele sunt comune și se adresează tuturor.

Industria auto în România contribuie cu 14% la formarea PIB-ului, cu 27% la exporturi, generează peste 230.000 de locuri de muncă în cele peste 600 de companii de profil. De aceea, viitorul automobilului electric trebuie să aibă în vedere posibilitatea de a produce în Europa autovehicule cu preț competitiv, care să poată fi cumpărate de cetățenii europeni, pentru a conserva locurile de muncă din domeniu.

Este nevoie de inovare, cercetare și dezvoltare de noi produse în Europa pentru a face față concurenței de pe alte continente

Iar obiectivele intermediare stabilite de diversele programe europene trebuie să poată fi atinse fără costuri suplimentare care ar scumpi automobilele actuale. Nu e ușor, dar e posibil cu o politică economică echilibrată”, a transmis ministrul român al Economiei, Ștefan Radu Oprea.