Știu că la nivelul Consiliilor Județene există o presiune puternică din punct de vedere financiar, într-o perioadă deja foarte dificilă, în ceea ce privește finanțarea serviciilor sociale.

Atunci când vorbim de servicii sociale trebuie să ne gândim întotdeauna la faptul că în spatele acestor servicii sunt de fapt oameni care, uneori, sunt în situații extrem de vulnerabile și pentru care trebuie să asigurăm creșterea calității serviciilor oferite, precum și măsuri integrate de sprijin.

Am pus astăzi acest subiect pe masa discuțiilor împreună cu președintele ANDPDCA, Florica Cherecheș, și cu domnul secretar de stat Peter Makkai, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții consiliilor județene, pe care i-am asigurat de sprijinul nostru în dezvoltarea serviciilor și creșterea calității acestora.

Una dintre prioritățile discutate este desființarea centrelor pentru persoane adulte cu dizabilități cu mai mult de 50 de beneficiari și identificarea de soluții alternative pentru acești oameni, iar acest obiectiv nu mai poate fi amânat.

Am pus în vedere tuturor consiliilor județene ca până la sfârșitul acestui an să finalizeze planurile de reorganizare a acestor centre, iar Ministerul Muncii va veni cu soluții de sprijin.

De asemenea, plecând de la rezultatele campaniei naționale de verificare a beneficiarilor de venit minim garantat, am cerut consiliilor județene mai multă implicare în rural, acolo unde primăriile sunt depășite și nu au capacitatea să asigure nici măcar servicii minimale pentru a susține nevoile persoanelor vulnerabile.

Acești oameni, care trăiesc în condiții extrem de dificile, au nevoie de servicii integrate, care să le asigure accesul la asistență medicală, socială, consiliere educațională, consiliere psihologică, pentru a putea în timp ca unii dintre ei să iasă din această stare de vulnerabilitate și de dependență de sistemul social. Iar acest lucru este posibil prin parteneriate reale între consilii județene, primării și agențiile județene de ocupare a forței de muncă, precum și prin accesarea fondurilor europene pe care le avem la dispoziție prin PNRR și prin programele operaționale.

Consiliile județene au imaginea de ansamblu a fiecărui județ și cred că au un rol-cheie în ceea ce înseamnă dezvoltarea de servicii sociale adaptate nevoilor ficărei comunități și pentru creșterea ocupării, inclusiv prin activarea beneficiarilor de ajutor social apți de muncă”.

Declarația a fost postată de ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe contul său de socializare.