„Am deschis astăzi seria discuțiilor cu sindicatele din diverse ramuri de activitate printr-o întâlnire cu reprezentanții Federației Apă-Canal. Vorbim despre un sector important, în care activează aproximativ 45 000 de oameni și care întâmpină dificultăți legate de insuficienta reglementare a acestui domeniu în sfera serviciilor publice, nivelul salarizării, condițiile de muncă.

Împreună cu reprezentanții sindicali, am stabilit să realizăm o evaluare a nivelului de salarizare al personalului din domeniu, astfel încât să identificăm modalități de motivare a angajaților. Am mai stabilit, de asemenea, să discutăm concluziile evaluărilor noastre și cu Ministerului Economiei pentru a găsi împreună soluțiile potrivite la problemele semnalate astăzi. 

Obiectivul nostru este acela de a avea servicii publice de calitate, or acest lucru implică și o politică salarială adecvată, dar și capacitatea societăților cu venituri exclusiv private de a-și eficientiza activitatea și de a-și susține personalul”, a transmis, marți dimineață, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

În cursul zilei, discuții, însă, au continuat…

„Salarizarea și pensiile de serviciu au fost principalele subiecte pe care le-am abordat astăzi, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor grefierilor.

Pentru elaborarea unei legi a salarizării echitabile și unitare, care să includă și o perspectivă adecvată asupra sporurilor în fiecare domeniu de activitate, am demarat deja consultări cu ministerele de linie, printre care și Ministerul Justiției. Am stabilit, împreună cu reprezentanții sindicali, ca problemele semnalate în domeniul salarizării grefierilor să fie incluse în punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justiției.

Cu această ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizării din sistemul public:

– Salariile de bază să fie raportate la nivelul de 2300 de lei;

– Reconfigurarea grilei de salarizare, astfel încât salariile să fie motivante și în condițiile regândirii sistemului de sporuri;

– Păstrarea sporurilor justificate și plafonarea lor la 20% din salariul de bază.

În ceea ce privește pensiile de serviciu, am adresat reprezentanților sindicali invitația de a formula propuneri care să dea prioritate criteriului contributivității în stabilirea nivelului acestor pensii. Obiectivul nostru principal în domeniul pensiilor este să aducem echitate în sistemul public, or acest lucru presupune, evident, să intervenim și asupra pensiilor de serviciu”, a mai precizat oficialul.