Oana Rotar, o tânără în vârstă de 29 de ani, este primul angajat cu sindrom Down din Ministerul Muncii. Anunțul a fost făcut de organizația Special Olympics Romania.

Așadar, când există empatie, umanitate, respect, se întâmplă lucruri bune în comunitate!

„Oana Rotar este prima tânără cu sindrom Down din România angajată la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Oana a fost angajată la cabinetul Secretarului de Stat, domnul Makkai Péter János din data de 6 aprilie 2021 și va lucra alături de echipa acestuia, formată din patru persoane. Oana are 29 de ani, este o persoană foarte dinamică și independentă. A căutat activ un nou loc de muncă și a făcut parte din grupul tinerilor Lideri Special Olympics care au intrat în programul Angajați, NU Asistați! Să îi urăm succes Oanei în aventura noului ei loc de muncă!”, este mesajul postat pe contul de socializare al organizației menționate.

*Sindromul Down (trisomia 21) reprezintă cea mai comună cauză genetică de retard mintal ușor și moderat (maladie prezentă la copil încă din momentul conceperii), cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri cromatinice microscopice prezente în aproape fiecare celulă componentă a țesuturilor organismului uman. Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moștenim. Acest plan este purtat sub forma unui mesaj codat, prezent în acidul dezoxiribonucleic (ADN). La om există 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, dintre care 22 perechi de autozomi și o pereche de heterosomi ( cromozomii de sex, X și Y). Un set de 23 de cromozomi se moștenește de la tată iar celălalt set este primit de la mamă.

În 1959, geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că sindromul Down este cauzat de prezența unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi.

Sursa foto: Facebook Special Olympics Romania