Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat marţi că pentru România urmează şase luni grele odată cu preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie, şi a solicitat sprijinul Academiei Române pentru a „demonstra lumii întregi că noi, românii, contăm nu numai pe harta Europei, ci şi pe harta lumii”.

„Mi-aş dori foarte mult ca, odată cu preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie, dosarele de mediu pe care le vom prelua de la colegii austrieci să putem să le închidem şi nu numai să ne încununăm cu laude, ci şi să spunem că pe durata preşedinţiei noastre, pe problemele de mediu, România a punctat şi a pus o piatră de temelie. Urmează şase luni grele şi cer sprijinul Academiei Române să fie alături de noi, astfel încât să putem demonstra lumii întregi că noi, românii, contăm nu numai pe harta Europei, ci şi pe harta lumii. Nu numai astăzi, ci şi în vechiul meu mandat, Academia Română a fost alături de noi, de colegii mei de la Ministrul Mediului ori de câte ori a fost nevoie”, a spus Gavrilescu (foto: Agerpres), într-o conferinţă de specialitate.

Aceasta a menţionat, totodată, că prevenţia trebuie să existe în toate, nu doar în sănătate, deci şi în domeniul protecţiei mediului.

„Ca ministru al Mediului, ca un om responsabil şi un bun român care se gândeşte la ce se va întâmpla cu această naţie şi peste 100, şi peste 1.000 de ani, împreună cu colegii mei de la Ministerul Mediului şi cu Direcţia care implementează proiecte din fonduri europene, vreau să putem depune proiecte pentru a dota Administraţia Naţională de Meteorologie cu echipamente de ultimă generaţie pentru a prezenta într-un timp scurt realitatea cu care ne vom confrunta. Mă bucur că toate proiectele pe care colegii mei le-au depus sunt eligibile. De asemenea, ca ministru, vreau să prezint realitatea şi să spun tuturor că prevenţia este în toate, nu numai în sănătate. Prevenţia în protecţia mediului include agricultura, pădurea, aerul, deşeurile”, a subliniat ministrul Mediului.