Declarație- Ministrul Energiei, Virgil Popescu:
„ În această dimineață am participat, ca și keynote speaker la grupul de discuții pe energie nucleară organizat de Partnership for Transatlantic Energy & Climate Cooperation (P-TECC). Tema discuției a fost ”Energy Security and Diversification in Europe: Civil Nuclear Energy Perspectives”.

Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina a reînnoit interesul global pentru diversificarea sectoarelor energetice pentru a crește securitatea și a asigura fiabilitatea, atingând în același timp obiectivele climatice. Drept urmare am discutat despre proiectele prioritare de energie nucleară pe care le au în proiect țările P-TECC.

Am transmis că ne confruntăm cu circumstanțe fără precedent care provoacă arhitectura societății noastre moderne, cu implicații deosebit de grave în sectorul energetic. Susținem pe deplin eforturile AIEA de a asigura un cadru de cooperare între Rusia și Ucraina pentru a asigura siguranța instalațiilor nucleare. România împreună cu Letonia, Lituania, Polonia și Slovenia au adresat o scrisoare Comisiei Europene în sprijinul intervenției AIEA, cerând acțiuni mai concrete. Considerăm că un astfel de cadru ar trebui stabilit cât mai curând posibil pentru a permite misiuni internaționale de experți la fața locului. Totodată, am spus că este nevoie de cooperare pentru diversificarea surselor de aprovizionare, în timp ce rămânem angajați să ducem la îndeplinire planul de decarbonare, de aceea ne bazăm și pe energia nucleară. În ceea ce privește prețurile la energie trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluții pe termen lung, în același timp cu acțiuni de reducere a dependenței de Federația Rusă și întărind securitatea energetică.  România este ferm angajată în dezvoltarea în continuare a programului nuclear civil național.

Noile construcții nucleare și SMR-urile fac parte din agenda noastră pentru decarbonizare și securitatea aprovizionării pentru următoarele decenii.

De aceea parteneriatul cu SUA este esențial, având în vedere că țara noastră, dar și SUA văd energia nucleară ca un contributor pe termen lung la atingerea obiectivelor climatice, asigurând în același timp securitatea energetică și îmbunătățirea competitivității economiilor noastre prin crearea de locuri de muncă la nivel înalt de expertiză.

La discuții au participat David Turk, Secretar Adjunct – DOE, SUA, Andrew Griffith, Secretar Adjunct interimar pentru Energie Nucleară – DOE, SUA, Aleshia Duncan Deputy Assistant Secretary – DOE – SUA, Piotr Naimski, plenipotențiar al guvernului polonez pentru infrastructura energetică strategică, Tomáš Ehler, Deputy Minister, Department of Nuclear Energy – Cehia, Jan Prasil, Director, Nuclear Energy Department, Ministry for Economic Affairs, Minister of Industry and Trade, and Minister of Transport – Cehia, Timo Tatar, Deputy Secretary General for Energy, Ministry of Economic Affairs and Communications – Estonia, Attila Steiner, State Secretary for the Development of Circular Economy, Energy and Climate Policy, Ministry for Innovation and Technology  – Ungaria, Mentor Arifaj, Deputy Minister of Energy – Kosovo, Līga Rozentāle, Head, Department of Energy Market and Infrastructure, Ministry of Economics – Letonia, Prof. Zorana Mihajlovic, PhD, Deputy Prime Minister and Minister of Mining and Energy – Serbia, German Galushchenko, Minister of Energy – Ucraina,  Elena Popescu Director General – ministerul Energiei și alți actori importanți din domeniul nuclear”.