Joi, 4 iulie, la sediul Ministerului Energiei, am convocat o întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare și soluțiile posibile.

„În contextul recentelor creșteri ale prețurilor energiei electrice pe Piața de Echilibrare, am sesizat un fenomen care trebuie analizat cu celeritate pentru a preveni destabilizarea pieței. Luăm măsuri imediate pentru a ne asigura că orice conjuncturi sau comportamente ce pot afecta negativ consumatorii finali sunt gestionate eficient. Este esențial să menținem o piață sănătoasă, caracterizată de echilibru și stabilitate pe întregul lanț energetic.

Conform mecanismului actual de protejare a consumatorilor, volatilitatea prețurilor nu afectează facturile, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Pe termen scurt, am solicitat partenerilor de dialog să prezinte soluții pentru menținerea unui cadru stabil. Pe termen mediu și lung, accelerăm investițiile în capacități de producere și stocare a energiei.

Avem deja pe drumul cel bun proiectul Tarnița – Lăpuștești și am atras miliarde de euro pentru investiții în centrale pe gaz și capacități de stocare. Aceste investiții vor crea un cadru energetic sustenabil și cu prețuri corecte. În prezent, identificăm soluții complementare necesare pentru a asigura flexibilitatea sistemului.

Un exemplu al importanței proiectelor mari pentru România este proiectul HVDC pentru infrastructura onshore, care va îmbunătăți transmisia de energie între estul și vestul țării și va facilita exportul de energie către UE. Proiectul implică un consorțiu de parteneri internaționali și naționali și este programat să înceapă achizițiile în 2025, cu o dată estimată de punere în funcțiune în 2033.

De altfel, am avut tot astăzi o întâlnire exploratorie cu reprezentanții consorțiului format din Transelectrica S.A., Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam SAS, Electrogrup Infrastructure SA (E-INFRA) și Fluor Transworld. Acest consorțiu, care reunește expertiza națională și internațională în domeniul energiei și infrastructurii, joacă un rol esențial în dezvoltarea proiectului HVDC pentru infrastructura onshore din România. Întâlnirea a avut drept scop discutarea progresului și coordonarea eforturilor pentru implementarea acestui proiect strategic, ce va îmbunătăți semnificativ transmisia de energie între estul și vestul țării, facilitând în același timp exportul de energie către Uniunea Europeană”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.