La sediul Ministerului Educației am avut o întrevedere cu reprezentanți ai Federației Române de Șah (@FRSah.ro). În cadrul acesteia s-a analizat oportunitatea semnării unui protocol de colaborare pentru derularea orelor de șah în cadrul palatelor și cluburilor copiilor, precum și ca disciplină opțională în școli.

Astfel, copiii s-ar bucura de ore interactive, în care vor avea oportunitatea de a-și antrena mintea în lumea șahului.

Un alt element pe agenda de discuții este Campionatul European Feminin de Șah din 31 mai – 13 iunie de la Iași care poate fi o sursă de inspirație și motivație pentru copii din România”.

Vestea ne-o aduce chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Și, trebuie să recunoaștem inițiativa e una demnă de apreciat.

Originea șahului este ceva care este dezbătut și nu există într-adevăr un consens asupra originii sau chiar a istoriei șahului, de la vechi la cel prezent.

Unii spun versiuni de șah și consiliului său deja înapoi în Egiptul Antic sau China dinastice, dar originea sa este mai susținut că a apărut în India în jurul secolului al șaselea, la momentul ar fi numele chaturanga.



De-a lungul timpului, a ajuns în cele din urmă la Persia și numele său sa schimbat, fiind acum numit Xatranje, probabil având și alte reguli.

În cele din urmă sa răspândit în Europa încet și a durat 500 ani pentru Xatranje pentru a începe să arate mai mult ca șahul pe care îl știm astăzi.

În 1475 a început să fie consolidate normele actuale și numele său, de asemenea, a ajuns în mișcare la șah, dar au fost chiar mai precis câteva sute de ani pentru toată Europa dacă a jucat cu piesele și regulile cele mai moderne, de asemenea.

La mijlocul secolului al XIX-lea au început să apară turnee și concursuri de șah în curs de dezvoltare ca un sport, care a fost întotdeauna dominată de aceiași jucători și a avut campioana mondială a menținut domnia lor pentru perioade lungi de timp, 20 / 30 ani, de exemplu.

Șahul dezvoltă gândirea logică. Celebrul sport cere înțelegerea unei strategii logice, stimulează creativitatea dar și disciplina. 

foto: Facebook