Minsitrul Economiei, la celălalt capăt al lumii, în Vietnam, chiar în aceste momente. Motivul?!

„Pe data de 31 iunie 2019, în ultima zi a Președinției noastre la Consiliul UE, semnam la #Hanoi alături de comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström și ministrul vietnamez al comerțului Tran Thuan Anh, acordul comercial și acordul de investiții Uniunea Europeană – Vietnam. Acorduri care au marcat evoluția economică a Vietnamului, anul trecut piB-ul înregistrând o creștere de 8%.

L-am revăzut cu mare plăcere pe Tran Thuan Anh în calitatea sa actuală de Președinte al Comisiei Economice din cadrul Comitetului Central Executiv al PC din Vietnam.

Am revenit la Hanoi pentru a 17-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Economică, pe care am co-prezidat-o alături de ministrul industriei și comerțului, Nguyen Hong Dien. Lucrările s-au concretizat prin semnarea protocolului actualei sesiuni a Comisiei mixte, documentul conținând proiecte concrete pentru sporirea prezenței românești pe piață vietnameză, dar și pentru susținerea investițiilor reciproce. Putem exporta medicamente, grâu, carne de pasăre, vin imediat ce autoritățile vietnameze vor elibera autorizațiile necesare. Am discutat și despre progresele făcute de către specialiștii vietnamezi în realizarea vaccinului contra pestei porcine.

Pentru că din cadrul delegației române au făcut parte și reprezentanții companilor Transgaz, Transelectrica, Romarm, dar și Exim Bank, alături de reprezentanții Ministerului mediului, energiei și ANSVSA, alături de dna ambasador Cristina Romila și consilierul economic de la Hanoi, discuțiile cu companiile vietnameze au fost și despre proiecte în energie regenerabilă, hidrogen sau digitalizarea rețelelor de transport și distribuție.

O însemnătate specială a avut-o întâlnirea cu Prim-ministrul, Pham Minh Chinh, care a studiat în România și care ne vorbește limba în mod fluent. Premierul intenționează să efectueze o vizită oficială în prima parte a anului viitor pentru consolidarea relațiilor de prietenie dar și economice între România și Vietnam.

Programul vizitei a mai cuprins întâlniri cu președintele Camerei de Comerț și Industrie Pham Tan Cong, dar și cu conducerea companiei de soft FPT care intenționează să mărească numărul de angajați de la birourile din București într-un mod accelerat sau al companiei producătoare de automobile electrice Vinfast.

Economia Vietnamului este în plină dezvoltare, din ce în ce mai multe companii occidentale alegând să fie prezente aici, pe o piață dinamică de peste 100 de milioane de oameni. Depinde acum de companiile românești cum vor ști să fructifice calea deschisă de acordurile comerciale și de investiții”, a detaliat Ștefan Radu Oprea.