Ministrul Agriculturii Florin Barbu a primit-o astăzi la sediul MADR pe E.S. Enkeleda Mërkuri, Ambasadorul Republicii Albania la București.

 Temele de discuției au vizat: consolidarea cooperării bilaterale, un eventual schimb de vizite la nivel înalt ale ministerului și ale instituțiilor subordonate, sprijin privind parcursul european și expertiză din partea României. 

 În deschiderea discuțiilor, ministrul Florin Barbu și-a exprimat interesul privind consolidarea relațiilor de cooperare bilaterală între cele două state. Totodată, oficialul  MADR a transmis faptul că pentru România aderarea la Uniunea Europeană a avut o contribuție semnificativă asupra dezvoltării sectorului agricol.

 În contextul aderării Albaniei la UE, ES Enkeleda Mërkuri a solicitat ajutorul țării noastre privind schimbul de experiență, bune practici și know-how, iar în acest sens ministrul Florin Barbu a propus constituirea unei echipe tehnice de experți pentru discuții aplicate privind accesarea fondurilor europene.  

Un alt subiect abordat a făcut referire la schimbările climatice, iar cu această ocazie ministrul Barbu a afirmat că țara noastră se află în plin proces de modernizare a sistemului național de irigații, investițiile fiind realizate atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat.

Având în vedere că și Albania se confruntă cu problema schimbărilor climatice, ministrul Barbu s-a oferit să pună la dispoziția Ambasadei sprijin în ceea ce privește partea de proiectare în domeniul irigațiilor.

Cele două părți au agreat reînnoirea celor două protocoale de colaborare în domeniul sanitar-veterinar și protecția plantelor în vederea facilitării schimburilor comerciale de produse agroalimentare.