Ministrul Afacerilor Externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut, la data de 26 septembrie 2019, o întrevedere cu Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care a avut loc la New York.
Ministrul român de Externe și-a exprimat, cu această ocazie, aprecierea față de eforturile Înaltului Comisar pentru mobilizarea comunității internaționale în vederea identificării de soluții durabile pentru gestionarea fluxurilor de refugiați, precum și pentru cooperarea excelentă pe care Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) o are cu țara noastră.
În ceea ce privește angajamentul României pentru asigurarea protecției refugiaților, în calitate de stat donator emergent și promotor al agendei umanitare, șefa diplomației române a arătat că România a contribuit constant la eforturile întreprinse la nivel european și internațional pentru gestionarea situației refugiaților. A menționat, în acest sens, activitatea Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara care, în cei 11 ani de la înființare, a oferit asistență continuă pentru refugiați.
Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, și-a exprimat gratitudinea și a mulțumit pentru cooperarea exemplară cu țara noastră legată de Centrul de la Timișoara, primul de acest fel din lume și care se bucură de vizibilitate la nivel internațional.
Totodată, a fost abordată și organizarea, în premieră, în perioada 17-18 decembrie 2019, la Geneva, a Forumului Global pentru Refugiați, la un an de la adoptarea Compactului Global privind Refugiații, care va oferi un prilej unic pentru mobilizarea angajamentelor/contribuțiilor, la nivel internațional, pentru îndeplinirea obiectivelor Compactului.
Cei doi înalți oficiali au făcut un schimb de opinii asupra dosarului migrației la nivelul Uniunii Europene. În acest context, Ministrul afacerilor externe l-a asigurat pe Înaltul Comisar pentru Refugiați că România va continua să susțină importanța dimensiunii externe a migrației, cu accent pe combaterea la sursă a cauzelor migrației ilegale. La rândul său, Înaltul Comisar ONU a apreciat aportul României în cadrul eforturilor de solidaritate și partajare a responsabilității la nivel european.

Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, și-a exprimat gratitudinea și a mulțumit pentru cooperarea exemplară cu țara noastră legată de Centrul de la Timișoara, primul de acest fel din lume.

foto: ziare.com