Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va deschide marți, 20 aprilie 2021, cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor (CoD), desfășurată în sistem videoconferință, sub egida Președinției române a Comunității Democrațiilor.

Potrivit unui comuniat din partea MAE, reuniunea de lucru a Consiliului Guvernator al CoD, desfășurată în perioada 20-21 aprilie 2021, va aborda, inter alia, importanța promovării active și consecvente a principiilor și valorilor democratice, precum și rolul femeilor în procesele guvernanței democratice și dezvoltării durabile, unul dintre obiectivele transversale promovate de  Președinția României la CoD.

De asemenea, evenimnetul va prilejui un schimb de opinii privind reconsolidarea angajamentelor statelor membre în domeniul promovării principiilor Declarației de la Varșovia, actul fondator al CoD, și ale Declarației de la București (http://www.mae.ro/node/52946), adoptată la 26 iunie 2020, cu ocazia reuniunii aniversare organizate de România pentru marcarea a 20 de ani de la fondarea Comunității Democrațiilor. Totodată, lucrările vor acoperi și aspecte privind pregătirile pentru organizarea reuniunii ministeriale a CoD, în anul 2021, sub egida Președinției române a CoD.

Informații importante:

România asigură Președinția Comunității Democrațiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, având ca principale obiective promovarea democrației pe plan global, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum și relația dintre procesele democratice și tehnologia informației.

Comunitatea Democrațiilor, înființată în anul 2000 prin semnarea de către 106 state a Declarației de la Varșovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Consiliul Guvernator, din care fac parte 29 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunității Democrațiilor, care se reunește, de regulă, de două ori pe an. Reuniunea Consiliului Guvernator din 20-21aprilie a.c. este cea de-a treia ședință derulată pe mandatul Președinției române, prima având loc la 13 februarie 2020, în format plenar, la București.

foto: ziare.com