România și Franța au interese comune în ceea ce privește reglementarea comerțului internațional, în contextul în care industria auto este expusă la conflictele comerciale care au afectat recent piața oțelului și a aluminiului, a afirmat, la Paris, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea.
Oficialul român a participat, joi, 6 decembrie 2018, la Forumul economic Franța-România, organizat la Paris de Ministerul francez al Economiei și Finanțelor, la care au mai fost prezenti ministrul Finantelor – Eugen Orlando Teodorovici, directorul Engie Romania – Eric Stab si Ilie Calin Bodea – sectretar de stat la Ministerul Economiei.
În intervenția sa în cadrul Forumului, Ştefan-Radu Oprea a prezentat prioritățile României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene – accelerarea procedurilor pentru implementarea acordurilor comerciale care sunt acum în proces de negociere sau de ratificare și reforma Organizației Mondiale a Comerțului.
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei și Finanțelor, a afirmat că susține aderarea rapidă a României la OCDE, element care este important pentru mediul de business. De asemenea, oficialul francez a apreciat colaborarea bilaterală foarte bună pentru pregătirea și derularea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Din partea delegației României, au mai avut prezentări Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor Publice și Ilie Călin Bodea – secretar de stat în Ministerul Economiei.
În cadrul discuțiilor din timpul Forumului, Ștefan-Radu Oprea le-a propus celor doi miniștri ai Finanțelor să sprijine includerea în următorul cadru financiar multi-anual al UE a unui instrument de finanţare a start-up-urilor inovative, care au potențialul de a ajunge la statutul de “unicorn”. Această strategie ar sprijini competitivitatea și ar ajuta Europa să recupereze decalajul din industria digitală, în condițiile în care, în prezent, companiile inovative se îndreaptă spre SUA pentru a obține finanțare.
Forumul economic a fost organizat sub auspiciile proiectului multidimensional denumit generic „Sezonul România-Franța”, care se desfășoară în perioada noiembrie 2018 – iulie 2019.
Franța este pe locul al patrulea în topul celor mai importanți parteneri comerciali ai României. În 2017, volumul schimburilor comerciale româno-franceze a fost 8,23 miliarde de euro, în creştere cu 4,63% faţă de 2016. Balanţa comercială a înregistrat un sold pozitiv de 231,53 milioane de euro, faţă de 271,64 milioane de euro în 2016.
În primele 8 luni ale acestui an, comerțul bilateral a crescut cu 11% față de perioada similară din 2017, la 5,92 miliarde de euro. Exportul a totalizat 3,12 miliarde de euro, în creştere anuală cu 13,7%. Importurile, în valoare de 2,79 miliarde de euro au înregistrat o creştere de 8,2% faţă de perioada similară din 2017.
În ceea ce privește contribuţia investiţiilor franceze la dezvoltarea economiei româneşti, Franța ocupă locul 6, cu investiții în valoare de 2,33 miliarde de euro, respectiv 5,28% din totalul investițiilor străine directe. Conform părții franceze, stocul investițiilor franceze în România depășește 7 miliarde de euro.