Ziua Mondială a Bicicletei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 iunie, conform site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Mesaj din partea Ministerul Mediului: „Bicicleta este un mijloc de transport durabil, simplu, fiabil, curat și adecvat mediului. Totodată, bicicleta este un simbol al transportului durabil și transmite un mesaj pozitiv pentru încurajarea consumului și producției durabile și are un impact pozitiv asupra climei.

Mersul pe bicicletă nu este doar o formă de transport, ci și un bun „antrenor” pentru sănătate: reduce riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral, diabet și multe alte afecțiuni.

Având în vedere pandemia de COVID-19 și necesitatea distanțării sociale, bicicleta este cel mai recomandat mijloc de transport în această perioadă.
În timpul carantinei, ciclismul s-a dovedit a fi cel mai sigur şi cel mai eficient mod de transport.

Federaţia Europeană a Cicliştilor a făcut o serie de recomandări autorităţilor europene, naţionale şi locale pentru promovarea ciclismului, sub titulatura: „Ciclism, dincolo de criză”. Printre acestea: realizarea unei infrastructuri bine concepute pentru biciclete, prin aşa-numitele „benzi COVID”; reducerea vitezei de circulaţie pentru maşini în oraşe la 30 km/h; crearea, de către instituţiile europene, a unui fond pentru bicicletele electrice, de cinci miliarde de euro și așa mai departe.

În consecință, bicicleta este un mijloc de transport activ, care aduce sănătate, este echitabil și rentabil.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține activ promovarea transportului cu bicicleta în marile orașe. Astfel, prin Administrația Fondului pentru Mediu, am pus la dispoziția administrației locale din București suma de 10 milioane de euro pentru realizarea de piste pentru biciclete.