Identificarea și dezvoltarea unor viitoare parteneriate între firme românești și japoneze a fost tema întrevederii avute de secretarul de stat Liviu Rogojinaru cu Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România, E.S. Hitoshi Noda, joi, 18 iunie ac.

Cu această ocazie, demnitarul român a apreciat evoluția înregistrată de exporturile românești în Japonia în primele 4 luni ale anului 2020, în ciuda condițiilor dificile din perioada pandemiei provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, menționând că relația economică bilaterală poate fi amplificată de o prezență mai puternică a investițiilor japoneze în România.

De precizat că în context, Liviu Rogojinaru a prezentat avantajele competitive ale țării noastre și a menționat printre domeniile prioritare de dezvoltare pentru economia românească sectoarele IT&C și R&D, cu accent pe domeniul roboticii și inteligenței artificiale. „Este cunoscută experiența Japoniei în aceste domenii, iar în viitor pot fi găsite noi modalități de dezvoltare a colaborării între firme românești și japoneze, ținând cont inclusiv de oportunitățile pe care România le are ca stat membru al UE”, a spus secretarul de stat.

Totodată, partenerii de dialog au convenit să analizeze posibilitatea organizării unei misiuni economice în Japonia, dedicată domeniilor menționate, în ultima parte a anului 2020, având în vedere că există un număr important de companii românești interesate să lucreze alături de parteneri japonezi.

Informaţii de background

La 30 aprilie 2020, schimburile comerciale dintre România și Japonia au totalizat 232 mil. USD, fiind cu 10,1% mai mari față de perioada similară din 2019, datorită creșterii exporturilor românești și reducerii importurilor din Japonia.

Exporturile românești au fost de 132 mil. USD (înregistrând o creștere de  33,1% față de aceeași perioadă din anul 2019), iar importurile au scăzut cu 4,2%, de la 112 la 99 mil. USD,  soldul balanței comerciale devenind astfel pozitiv pentru prima dată în ultimii 5 ani.

 La aceeași dată, investițiile japoneze în România se ridicau la nivelul de 344,1 mil. USD, Japonia ocupând locul 22 în topul investitorilor străini din țara noastră,  cu 381 de societăți comerciale cu capital japonez.