Astăzi, la final de misiune, au defilat pe sub Arcul de Triumf detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an. Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare a inclus și un detașament al Jandarmeriei Române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.

De asemenea,  au fost decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.

Pe timpul impresionantei ceremonii s-a păstrat un moment de reculegere și a fost depusă o coroană de flori în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operații externe, iar formații de aeronave au survolat monumentul.

„Dragi militari, bine ați revenit acasă! Misiunea din Afganistan la care ați participat este cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial. Ați scris istorie, sunteți eroii generațiilor noastre și suntem mândri de voi! Ne-ați arătat că dragostea de țară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegația și patriotismul rămân repere fundamentale ale națiunii noastre. Nu ne vom uita niciodată eroii!”- a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis, preedibtele fiind present pentru a-I întâmpina și saluta pe bravii militari.

Din nefericire, însă, mulți bucureșteni s-au limitat, nervoși, în a comenta doar că din pricina ceremoniei, au parcurs prin zonele adiacente unul-doi kilometri în 10 minute, fapt ce le-a creat momente de furie (uitând, probabil de chinul plecărilor în weekend pe Valea Prahovei sau către litoral), astfel încât… au preferat să ignore gestul și sacrificial celor care au luptat în teatrele de operații pentru binele tuturor.