„Am pus în bugetul de anul acesta 20 de milioane de lei pentru parcări pe verticală și 30 de milioane de lei pentru amenajarea de străzi și inclusiv parcări la nivelul solului, printre blocuri, acolo unde acum este noroi.

Am făcut înființat un birou de mobilitate urbană în cadrul ADPDU, special ca să identifice terenuri pentru parcări și posibilități de extindere a numărului de parcări. În maxim două săptămâni vom semna un contract cadru cu un constructor pentru lucrări de construcții parcări, am avut o procedură de atribuire iar acum se finalizează. Mulți îmi cer să prezint deja rezultate, să prezint parcări. O să facem parcări, dar până atunci aș vrea să înțelegeți nițel cum funcționează administrația publică. Spațiul public este limitat și este un conflict permanent între cei care vor parcări și cei care vor mai mult spațiu verde. Eu sunt pus în situația de a împăca și capra și varza. Este clar, atunci când vorbim parcări la orizontală, trebuie să reducem spațiul verde ca să facem parcări. Si aici este o problemă, nu vom lua aviz de mediu. Așa că, logic, trebuie să construim pe verticală. Și sunt scumpe, pentru că nimeni nu le face gratis. În Sectorul 6 avem 163.000 de mașini și 43.000 de locuri de parcare atribuite de către ADP. O parcare cu 400 de locuri costă cca. 10.000.000 de lei.

După cum puteți înțelege, raportat la nevoi, efortul va trebui să fie uriaș și susținut pentru următorii 10 ani. Bun. Primăria de Sector, ca subdiviziune a Municipiului București NU DEȚINE TERENURI! Așa că trebuie să le ceară Consiliului General. Ca să avem parcări construite pe verticală, trebuie să urmăm următorii pași legali.

1. Existența unei linii bugetare. Noi, anul acesta, vom avea bugetul abia în aprilie;2. Realizarea unui studiu de fezabilitate. Procedura de achizitie durează cca. 3 luni. Realizarea studiului, mai dureaza cca. 3 luni;3. Existența terenului. Dacă acesta există, sărim la pasul 7! Ca la “Nu te supăra frate!”4. Publicarea si votarea unei hotărâri de Consiliu Local pentru a solicita terenul de la CGMB / sau voie de la CGMB ca sa îl cumpărăm pentru CGMB sau să expropriem pentru CGMB. Durează cca. 1 lună sau 2, dacă e cu tot cu perioada de transparentă; 5. Avizarea direcțiilor din PMB (investitii, mediu etc) și punerea pe ordinea de zi a CGMB. Din experiență, durează cca. 3-4 luni, am cerut deja terenuri prin noiembrie 2020 si nici acum nu le-am primit;6. Demararea procedurii de expropriere/cumpărare dacă PMB nu deține terenul. Durează între 4 și 5 luni în cel mai bun caz;7. Contractarea proiectului tehnic și proiectarea. Durează cca. 5-6 luni; 8. Contractarea lucrărilor/licitație. În mod normal durează cca. 6 luni, de multe ori sunt contestații. Dar să nu uităm, noi deja vom avea in cca. 2 săptămâni un contract cadru, am spus anterior;9. Execuția lucrărilor. Durează cca. 1 an pentru o parcare cu 400 de locuri.

Dumneavoastră faceți calculele! După ce faceți calculele, luați-vă la rost pentru că nu am făcut încă parcări. Am zis că vom face și parcări! Vom face.

Trebuie să înțelegeți complexitatea problemelor și faptul că eu și echipa mea muncim zi lumină pentru a face rost de bani, pentru a optimiza bugetul, pentru a avea toate aceste proceduri pentru multe proiecte de investiții, nu doar pentru parcări. Dar asta nu înseamnă că până nu vom avea parcări nu vom aplica sancțiuni acelora care distrug spațiul verde. Până vom avea parcări, vom fi mai toleranți cu parcatul pe trotuar, acolo unde locul o permite și nu sunt puși in pericol cetățenii”.

Comentariul vine chiar din partea primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

19319315 comentarii13 distribuiri