Suntem într-un război cu un inamic pe care nu-l vedem, dar îl simțim. Toți suntem în acest război, dar unii sunt mai expuși, pentru că se află în prima linie. Aceștia sunt medicii din spitale, medicii de familie, de pe ambulanțe și tot personalul care-i sprijină.

Avem trei spitale. În fiecare zi discut cu directorii acestor spitale să mă asigur că au ce le trebuie. Suntem o echipă și rezolvăm toate problemele. În scurt timp vor veni patru aparate de ventilație noi la Spitalul Județean și la Spitalul de la Buftea, pe lângă cele 16 care sunt deja. Și vom achiziționa de asemenea un PCR, aparatul care detectează în timp real prezența COVID 19, pentru Spitalul Județean.

Medicii de familie fac parte din această mare familie din linia întâi Suntem conștienți că putem învinge în acest război dacă noi toți funcționăm ca o singura echipă. Acesta este motivul pentru care am hotărât să sprijinim medicii de familie din Ilfov, chiar dacă nu sunt în subordinea noastră. Ei au făcut un necesar de materiale, pentru toate cele 152 de cabinete, iar azi le-am trimis o primă parte din echipamentele de protecție și dezinfectanți:

-1376 combinezoane
– 338 viziere
-152 litri dezinfectant virucid pentru instrumentar
– 163 litri dezinfectant antibacterian tegumente

Zilele viitoare medicii de familie vor primi și 550 de cutii cu măști de protecție și 3440 cutii cu mănuși, dar și o a doua tranșă de dezinfectant.
Mulți dintre medicii de familie mi-au scris personal. Printre ei Simona Mihăilă, doctoriță în Afumați. Ca tot românul inventiv, doamna doctor s-a descurcat cum a putut, din ce a avut, până la venirea materialelor. Are o lampă UV și dezinfecta echipamentele, să le poată refolosi: ” Lampa UV are o eficiență de 99, 9%. O lăsăm un sfert de oră unde avem lucrurile. O punem dimineața, o puneam seara, când plecăm. Tot așa o ținem. Pe mănuși ne dăm cu clor, că nu avem altceva. Ducem o lipsă acută de materiale de protecție, dezinfectanți, măști. Nu avem de unde să le procurăm, așa că am apelat la autorități.” Asta mi-a zis doamna doctor.
Îi mulțumesc pentru încredere. Și vă las de asemenea sfaturile ei în lupta cu coronavirusul.

Dr. Simona Mihăilă: ”COVID-19 este un virus căruia nu îi place curățenia. De fiecare dată când facem curat, să facem ca și când ar veni Paștele sau Crăciunul – curățenie generală. Să deschidem larg ferestrele, să fie cât mai aerisit și să nu socializăm. Să stăm acasă. Și dacă vreți să veniți la medic, dați mai întâi un telefon. Vă programăm, dacă noi considerăm că este nevoie. Dacă nu, vă îndrumăm de la distanță. Stați acasă pentru noi. Noi suntem la cabinet, la datorie, pentru voi!”

Deci vă rog, stați acasă! Dacă ieșiți, pentru nevoi urgente, spălați hainele pe care le-ați purtat afară și dezinfectați încălțămintea, inclusiv pe talpă. Spălați-vă pe mâini, mai bine de 20 de secunde, cât cântați de două ori “La mulți ani!”. Așa ne învață medicii pediatri, iar fetița mea, Celine, e foarte încântată de acest ”joc”. Împreună vom ieși cu bine din acest război cu un dușman nevăzut. Numai să avem grijă de noi și de cei dragi și să fim responsabili.
Stați acasă!”

Acesta este mesajul de impact transmis luni, 30 martie, de președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

Marian Petrache: „Suntem într-un război cu un inamic pe care nu-l vedem, dar îl simțim”.