„DAVID POPOVICI ESTE UN CAMPION EXCEPȚIONAL CARE NE INSPIRĂ ȘI NE OBLIGĂ. Este o minune de sportiv dar și o minune de tânăr român care muncește enorm, are performanțe incredibile, îi inspiră pe alții și, în plus, înțelege contexte și probleme sociale apoi exprimă opinii pertinente și propune soluții pro-active. Sunt atât de mândru că este student la Universitatea din București! Sunt atât de bucuros că a ales să rămână în România, să se lupte cu contextul local nefavorabil și să-l schimbe în bine din interior.

Iată declarația lui de aseară, de după a doua medalie, a doua minune pe care a reușit-o în luptă nu doar cu toate talentele sportive mondiale dar și cu toate infrastructurile uriașe ale puterilor economice, politice și sportive ale lumii:

”Nu aș spune că sunt un miracol, spunea David, dar în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să își pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire, deci în condițiile astea, eu mă antrenez în Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot …” (N.R. parte din ea mai recentă declarație televizată a lui David Popovici)

România are crestere economică ”miraculoasă”, are fonduri europene pentru investitii, dar nu are bani pentru sport pentru că îi alocă inechitabil și ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creșteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriașe și pierderilor la regiile autonome și de la companiile de stat ineficiente precum Tarom.

S-au construit câteva stadioane pentru fotbal, complexul de natatie de la Otopeni și câteva bazine prin țară. Apoi s-au sistat investitiile în facilități sportive. În locul unora dintre sutele de sali de sport construite în trecut în mediul rural și în mare parte nefolosite și a terenurilor de sport în pantă puteau fi făcute și investitii cu impact mai mare acolo unde există mulți copii și tineri, în marile orașe, în marile centre universitare.

În București, capitala României care produce un sfert din PIB, nici măcar universitățile (cu excepția celei de Medicină) nu au bazine de înot. Nici măcar Universitatea pentru Educație Fizică și Sport unde predă domnul profesor Adrian Rădulescu, excepționalul antrenor al lui David, nu are bazin de înot proriu!!!

Noi, la Universitatea din București, avem de peste 10 ani un proiect de constructie a unui bazin de înot în Grozăvești, în locul parcării din fața căminelor; L-am depus spre finanțare de atunci și a rămas 10 ani pe lista de așteptare; ni s-a spus că în București mai sunt bazine de inot (unde??!) așa că trebuie să se mai construiască și în țară (deh, interese politice locale și regionale!). Pentru că nu s-a găsit finanțare timp de 10 ani am retras si am refăcut proiectul și îl avem acum din nou pregatit 100%, cu toate aprobările necesare pentru a fi depus din nou spre finanțare. Costă 6 milioane de euro. Probabil după licitație va mai scădea suma. Este mult? Oare, merită cei 33.000 de studenti care au ore de sport obligatorii, sutele de campioni nationali la diverse sporturi și cei 4 bursieri speciali ai UB care sunt medaliati la competiții de înot europene, mondiale sau olimpice (inclusiv David) un astfel de bazin?

David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universității din București. Toată suflarea UB, studenți și profesori, îl așteaptă acasă cu admirație, cu dragoste, cu recunoștință, cu mândrie dar și cu o mare responsabilitate.

Nu se poate ca universitatea la care învață un campion olimpic de înot excepțional să nu aibă un bazin de înot.

Vom construi acel bazin chiar dacă autoritățile publice vor rămâne în continuare indiferente la solicitările noastre. Dacă instituțiile publice nu ne vor sprijini ne vom asuma noi costurile construcției. Nu va fi ușor, dar vom economisi la alte capitole, vom atrage sponsorizări și vom intra în normalitate cu forțele proprii ale Universității.

Doar așa putem să răsplătim excepționalitatea lui David Popovici, să ne merităm asocierea cu el și să le dăm în continuare motive lui David și altor performeri în sport sau în cercetare să rămână acasă, în România și să inspire și alți tineri să facă la fel”.

 Este acesta mesajul Rectorului universității București, Prof Marian Preda. Nu avea cum să ne scape și nu are cum să nu te „miște”, pe tine, român, orice ai fi tu și oriunde ai fi în țara asta.

 DA. Avem nevoie de BAZINE DE ÎNOT, DE INFRASTRUCTURĂ, DE PROIECTE făcute „cu… cap”. Avem nevoie de perseverență, de conștiinciozitate, de implicare, de responsabilitate, de înțelegerea și asumarea nevoilor pentru copii și tineri, care să nu mai creadă mai mult în magia unui supertelefon decât în tezaurul unei cărți, refugiat în rețele sociale sau baruri pentru că nu are un stadion sau un bazin ca lumea și avem nevoie de autorități care să-și asume rolul pe de-a-ntregul, nu pe interese, neamuri și „bisericuțe”.

Sperăm din toată inima ca medaliile lui David dar și ale celorlalți sportivi, dar și mesajul domnului rector să ne impulsioneze pe toți. De-a binelea!

foto: Cristian Nistor